MINI-REVIEW: Matthijs Kleyn – Ik zie je

Waar gaat ‘Ik zie je’ over?

Fender is een nostalgische jongen, begin dertig, die tegen beter weten in zijn eigen videotheek runt. Als Lisa op zijn pad komt, voelt hij zich voor het eerst sinds de breuk met zijn ex eindelijk weer tot leven komen. Lisa is prachtig maar ook ongrijpbaar; hun liefde puur maar stormachtig. Fender leeft voor films en het zoeken naar bewijs dat Elvis nog steeds leeft. Lisa wil alles uit het leven halen en doet dat met vrienden, muziek en drugs. Hoe sterk kan liefde zijn als de ander steeds probeert te vluchten?

Ik zie je is een roman over Fender. Hij heeft een eigen videotheek, houdt niet van drugs en komt net uit een langdurige relatie. Maar dan ontmoet hij Lisa. Zij houdt juist van feestjes, drank en drugs. Een heel ander leven dus. Matthijs Kleyn weet dit mooi neer te zetten. Ik vind sowieso dat Kleyn erg goed en beeldend schrijft.

Maar er is wel een ‘maar’. Ik ergerde me namelijk aan de vele platte seksscènes, het terugkerende drugsgebruik van Lisa en de ergernis van Fender dat ze drugs blijft gebruiken. Het was wel erg veel herhaling.

Toch is de liefde tussen Fender en Lisa ontroerend en heftig om te lezen. Het einde is dan ook prachtig, emotioneel en rauw.

Een erg dubbel gevoel dus, omdat ik de schrijfstijl en het einde wel prachtig vond. Vandaar de drie sterren.


Favoriete quote

“Negatieve gevoelens zijn ook gevoelens. En ik heb nog nooit zo veel voor iemand gevoeld als voor jou.”


Pagina’s

288 pagina’s
(gemiddeld boek)

Hoofdpersonen

Fender
Lisa
Philip

Genre

Roman

Droevig

Liefde

Verrassend

Vreugde

Spanning

Angst


Conclusie

Ik zie je vond ik een moeilijk boek om te recenseren. De platte seksscènes en het terugkerende drugsgebruik van Lisa vielen soms wat in herhaling. Maar de liefde tussen Fender en Lisa is wel weer mooi neergezet. Drie sterren dus.


Matthijs Kleyn - Ik zie je

Titel: Ik zie je
Auteur: Matthijs Kleyn
Uitgever: Meulenhoff
Pagina’s: 288
Sterren:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *