MINI-REVIEW: Peter Zantingh – Tussentijds

Waar gaat ‘Tussentijds’ over?

Een jonge vader reist met de trein naar zijn vrouw, die voor haar werk in Zuid-Duitsland is. Hij zal nog de hele dag onderweg zijn. Een deel van de reis gaat door een gebied dat een week eerder nog door overstromingen geteisterd werd, in een zomer vol rampen, in een jaar dat wederom heter zal zijn dan alle vorige. Hoe moet dat met het jongetje dat naast hem zit? Het is zijn derde julimaand pas; hij moet er nog zoveel. Welke belofte doen ouders hun kind door het een leven te geven? Op hoeveel goede jaren heeft het recht? Zou dit jongetje er níet moeten zijn? Met elk station dat ze aandoen, lijkt er meer op het spel te staan.

Wat een mooie roman is Tussentijds over het vaderschap en over klimaatverandering. De angst die bij deze onderwerpen komt kijken. Of je überhaupt wel kinderen wilt in deze wereld en waarom je er uiteindelijk wel of niet voor kiest. Dit klinkt als een zwaar boek, maar ik vond dat de liefde voor zijn vriendin de boventoon voerde. Deze combinatie werkte heel erg goed.

Het is een klein verhaal over een treinreis waarbij een vader nadenkt over de (grote) keuzes in het leven. Kun je in deze tijd nog wel een kind op de wereld zetten? Via een treinreis, krijg je per station te horen hoe deze vader denkt over dit onderwerp en wat zijn onzekerheden zijn.

Het is hier en daar zelfs een beetje spannend. Want waarom reist hij zijn vriendin achterna en probeert hij zijn relatie te redden? Wat is er precies gebeurd?

Ik heb dit boek met plezier gelezen op vakantie naar Curaçao. De schrijver laat je achter met een aantal vragen. Heel mooi gedaan, want uiteindelijk moet je voor jezelf beslissen waarom je deze dingen wel of niet doet.

Boekrecensie: Peter Zantingh - Tussentijds

Favoriete quote

“Omdat ik een introvert ben die zichzelf heeft aangeleerd op gezette tijden een extravert te spelen”


Pagina’s

175 pagina’s
(dun boek)

Genre

Roman

Conclusie

Tussentijds lees je in één treinreis met heel veel plezier uit. Er worden zware thema’s besproken en toch is het heel liefdevol en makkelijk geschreven.


Peter Zantingh - Tussentijds

Titel: Tussentijds
Auteur: Peter Zantingh
Uitgever: Das Mag
Pagina’s: 175
Sterren:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *