MINI-REVIEW: Shari J. Ryan – De boekhandelaar van Dachau

Waar gaat ‘De boekhandelaar van Dachau’ over?

Matilda’s vriend Hans is in gevaar. Ze biedt hem haar zolder om te schuilen. Maandenlang zien ze elkaar enkel bij kaarslicht als zij hem eten komt brengen en kunnen ze niets anders dan fluisteren. Tot op een dag soldaten haar huis binnenstormen en ze Hans meenemen.
Grace komt erachter dat ze een boekwinkel in Dachau heeft geërfd van de grootmoeder van wie ze het bestaan niet wist. Grace duikt in het verleden van haar grootmoeder Matilda en stuit op dingen over zichzelf en haar familie die haar leven op z’n kop zetten.

Wat een heftig en hartverscheurend boek is De boekhandelaar van Dachau! Ik ben sowieso altijd al snel onder de indruk als ik boeken over de Tweede Wereldoorlog lees. Maar dit boek heeft weer een heel andere invalshoek. Het gaat namelijk over een jong Duits meisje met een Joodse vriend. Ze is het niet eens met de opgelegde regels van Hitler en probeert haar vriend zo goed mogelijk te helpen. Haar ouders houden zich daarentegen wel aan de nieuwe regels. Uit angst natuurlijk, om de familie te beschermen.

“Hij gaf opdracht alle boeken te verbranden van Joodse schrijvers en buitenlandse auteurs die kritiek uitten op zijn beleid. In 1933 zijn er 25000 boeken in vlammen opgegaan.”

En als ze dan eenmaal in Dachau belandt, vind ik het heftig hoe de schrijfster laat zien hoe het voor de inwoners was. Zo wisten ze niet precies waar het kamp was, waar de stank vandaan kwam en wat er überhaupt in het kamp gebeurde. Ze waren onwetend.

Ik vond dit zo heftig om te lezen, dat mijn omgeving op Curaçao ineens heel raar aanvoelde. Ik was er echt even van slag van.

Daarnaast had de combinatie tussen het heden en verleden een goede balans. Het heden was niet storend om te lezen en vond ik juist een goede toevoeging. Dat heb ik niet vaak!

Spoiler alert: het einde vond ik wel een beetje zoetsappig, maar op één of andere manier paste het wel goed bij dit boek. Ik geef het daarom vier sterren.


Favoriete quote

Er is geen andere plek op aarde waar je, te midden van ontluikend lentegroen, voor een eeuwenoud, verlaten slot kunt staan en tegelijkertijd de rook van verbrande lijken ziet opstijgen naar een loodgrijze hemel


Pagina’s

320 pagina’s
(gemiddeld boek)

Hoofdpersonen

Mathilda
Hans
Grace

Genre

Roman

Droevig

Liefde

Verrassend

Angst

Spanning

Vreugde


Conclusie

De boekhandelaar van Dachau is een indrukwekkend boek over de Tweede Wereldoorlog. Het einde was misschien een beetje zoetsappig, maar het verhaal is zo hartverscheurend, dat je daar graag overheen leest. Ik geef het boek vier sterren!


Titel: De boekhandelaar van Dachau
Auteur: Shari J. Ryan
Uitgever: The House of Books
Pagina’s: 320
Sterren:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *