MINI-REVIEW: Jessica van Geel – Truus van Lier

Waar gaat ‘Truus van Lier’ over?

Toen Jessica van Geel een paar jaar geleden een biografie over Truus Schröder, de bewoonster van het Rietveld Schröderhuis, schreef, kwam ze in een paar brieven buurmeisje Truus van Lier tegen. Na de oorlog berichtte mevrouw Schröder verontrust: ‘Weet je wat Truus tijdens de oorlog heeft gedaan? Heb je gehoord wat er met haar is gebeurd?’ Het is het opzienbarende verhaal van Truus van Lier dat verteld moet worden om de onzichtbare dappere vrouwen uit de oorlog nooit te vergeten.

Wat een indrukwekkend en heftig boek! Ik heb zelden zo’n goed waargebeurd verhaal over de Tweede Wereldoorlog gelezen. En dan speelt het zich ook nog eens af in Utrecht, waardoor ik de straten en huizen zo voor me zag. Heel heftig, want wat wist ik eigenlijk weinig van deze periode in mijn stad. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat het hoofdkwartier van de NSB op Maliebaan 35 gevestigd was.

Ik kende Truus van Lier wel van naam, maar ik had eerlijk gezegd geen idee wie zij was en wat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog gedaan had. Natuurlijk, ik heb de naam ‘Truus’ in narcissen gezien aan de Catharijnesingel in Utrecht. Dat dit een eerbetoon aan Truus van Lier is, wist ik dan weer niet.

“Mag je moorden om andere moorden te voorkomen? Truus vindt het een ingewikkeld dilemma, zowel moreel als juridisch”

En daarom is het zo goed dat dit verhaal verteld wordt. Waarom kennen zo weinig mensen dit verhaal? Dat de rol van vrouwen in het verzet nog zo onderbelicht is gebleven, wordt hier maar weer pijnlijk duidelijk.

Daarnaast leest het ook nog eens fijn weg en zijn er foto’s in verwerkt zodat je een goed beeld krijgt van hoe ze eruitzag en waar ze woonde. Heel indrukwekkend, ik heb nooit geweten dat het Ticket Office van het Rietveld Schröderhuis iets te maken had met Truus van Lier.

Als je iets met Utrecht hebt en meer over de Tweede Wereldoorlog wilt weten, dan moet je dit boek zeker lezen. Het is in ieder geval mijn favoriete boek van 2022.


Favoriete quote

“Noem me roekeloos, zegt ze tegen de stilte, maar ik geloof in het goede van de mens en ben bereid ervoor te moorden”


Pagina’s

338 pagina’s
(gemiddeld boek)

Hoofdpersonen

Truus
Miek
Derkje
Wim

Genre

Non-fictie

Droevig

Angst

Verrassend

Liefde

Spanning

Vreugde


Conclusie

Het verhaal van Truus van Lier is een boek dat je gelezen moet hebben. Niet alleen als je in Utrecht woont of er gewoond hebt, maar ook als je meer wilt weten over een vrouwelijke verzetsheld. Ik zal de naam van deze bijzondere vrouw in ieder geval nooit meer vergeten.


Jessica van Geel - Truus van Lier

Titel: Truus van Lier
Auteur: Jessica van Geel
Uitgever: Thomas Rap
Pagina’s: 338
Sterren:


Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *