MINI-REVIEW: Kamila Shamsie – Huis in brand

Waar gaat ‘Huis in brand’ over?

De eens zo innige band tussen Isma en de jongere tweeling Aneeka en Parvaiz wordt zwaar op de proef gesteld als Parvaiz besluit in de voetsporen van hun overleden jihadi-vader te treden en verdwijnt. Dan komt Eamonn, zoon van een machtig politicus, in het leven van de zussen. Is Eamonn Aneeka’s ware liefde? Of het middel tot Parvaiz’ bevrijding? Plots is het lot van beide families onlosmakelijk met elkaar verbonden en blijkt hoe verwoestend liefde en loyaliteit kunnen zijn.

Wauw wat is Huis in brand een steengoed boek. Vanaf de eerste pagina zat ik helemaal in het verhaal. IJzersterk vond ik het dat het boek is opgedeeld in hoofdstukken vanuit elke hoofdpersoon. Isma, Aneeka, Parvaiz, Eamonn en Karamat hebben allemaal een eigen hoofdstuk en daarom weet je heel goed hoe iedereen denkt en zich voelt.

Ik vond het vooral indrukwekkend dat deze roman aanzet tot nadenken: hoe denk ik over radicalisering en migratie? En als je geradicaliseerd bent, hoe verantwoordelijk ben je dan voor je eigen daden en kun je uiteindelijk nog terugkomen op deze keuze? Ik vond dit zo’n heftig onderwerp en heb er nog nooit zo over nagedacht.

“Zij was het portret van zijn vaders Dorian Gray: alle commotie die je bij hem zou verwachten, openbaarde zich bij haar”

Het lijkt van een afstandje allemaal zo zwart/wit. Maar er is een grijs gebied. Parvaiz laat dit heel erg duidelijk zijn. Een jongen die zijn vader mist en hem eigenlijk niet kent. Hij is verdrietig, heeft alleen zijn twee zussen nog over en ontmoet vervolgens een jongen die wel verhalen over zijn vader kent. Mooie verhalen. Na dagen praten wordt hij verleid tot gruwelijke wandaden. Zo heftig om te zien dat een kwetsbare jongen zich zo laat meeslepen.

Daarnaast is het mooi dat de schrijfster geen oordeel velt, maar laat zien hoe radicalisering ook kan gaan. Het is dan nog steeds gruwelijk en vreselijk, maar dat deze jongen in en in slecht is, is ook niet zeker. En dat vind ik ontzettend goed gedaan. Dit boek zal mij nog lang bijblijven!


Favoriete quote

“Je denkt dat het huwelijk over de grote dingen gaat: had mevrouw Rahimi ooit gezegd. Maar het gaat juist om de kleine dingen. Kun je leven met het gekibbel over het huishouden? Kun je elkaars uiteenlopende tv-gewoonten leren dulden?”


Pagina’s

258 pagina’s
(dun boek)

Hoofdpersonen

Isma
Aneeka
Parvaiz

Genre

Roman

Verrassend

Droevig

Liefde

Spanning

Angst

Vreugde


Conclusie

Huis in brand zal mij nog lang bijblijven. Het gaat over radicalisering en hoe dat een familie kan verwoesten. Het einde is dan ook hartverscheurend. Een absolute aanrader!


Kamila Shamsie - Huis in brand

Titel: Huis in brand
Auteur: Kamila Shamsie
Uitgever: Signatuur
Pagina’s: 258
Sterren:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *