MINI-REVIEW: Eva Mozes Kor – De tweeling van Auschwitz

Waar gaat ‘De tweeling van Auschwitz’ over?

Eva en Miriam Mozes waren tien jaar oud toen ze aankwamen in Auschwitz. Toen de nazi’s zagen dat ze een tweeling waren, werden ze onmiddellijk gescheiden van de rest van hun familie. Vanaf dat moment waren ze onderdeel van dr. Mengeles ‘verzameling’ tweelingen, en werden onderworpen aan mensonterende experimenten. Eva en haar zus overleefden de gruwelen van het kamp, de bevrijding door de Russen en de barre tocht terug naar huis. Dit is Eva’s verhaal.

Pff, De tweeling van Auschwitz telt maar 192 pagina’s, maar het maakte indruk alsof ik maanden bezig was met een dik boek. Dit boek komt zo binnen!

Eva Mozes Kor legt in dit boek uit hoe ze, samen met haar tweelingzus, in het concentratiekamp belandde, hoe ze haar familie kwijtraakte en hoe ze uiteindelijk de experimenten in het kamp overleefde. Ik wist natuurlijk van de experimenten met tweelingen af, maar ik heb nog nooit zo’n gedetailleerd boek gelezen over dit onderwerp. En dat maakte enorme indruk.

“Woede is een kiem voor oorlog, vergiffenis is een kiem voor vrede”

Wat me raakte was haar kracht en hoe zij nazi’s na de Tweede Wereldoorlog wist te ontroeren met haar vergiffenis. Ik weet niet of mij dat ooit zou lukken. Daarnaast zag zij gelijk het verschil tussen nazi’s en Duitsers en gaf zij Duitsers het gevoel dat het niet hun schuld was. Hoe mooi is dat?

Ze heeft haar leven gestreden om deze verhalen uit het kamp niet verloren te laten gaan. En dat vind ik ontzettend mooi. Het minste wat wij kunnen doen, is ons verdiepen in deze verschrikkelijke tijd en de verhalen blijven lezen. Dat is in ieder geval wat ik blijf doen.


Favoriete quote

‘Is dit een tweeling?’ vroeg hij aan mama. Ze aarzelde. ‘Is dat gunstig?’ ‘Ja,’ zei de bewaker. ‘Het is een tweeling,’ antwoordde mama.


Pagina’s

192 pagina’s
(dun boek)

Hoofdpersonen

Eva
Miriam
Dr. Mengele

Genre

Non-fictie

Angst

Droevig

Verrassend

Liefde

Spanning

Vreugde


Conclusie

De tweeling van Auschwitz maakte diepe indruk op me. Als je meer wilt weten over de experimenten van Dokter Mengele, dan is dit heftige boek zeker iets voor jou. Je zult Eva en en haar tweelingzus Miriam niet snel meer vergeten.


Eva Mozes Kor - De tweeling van Auschwitz

Titel: De tweeling van Auschwitz
Auteur: Eva Mozes Kor
Uitgever: De Fontein
Pagina’s: 192
Sterren:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *