MINI-REVIEW: Louise Kennedy – Verboden terrein

Waar gaat ‘Verboden terrein’ over?

Het is midden jaren zeventig. Het Ierse nieuws wordt gedomineerd door berichten over ontploffende autobommen en mensen die worden beschoten, mishandeld of vermoord. Cushla Lavery woont met haar moeder in een dorpje vlak bij Belfast. Ze geeft les op een basisschool en draait regelmatig bardiensten in de pub van haar familie. Daar ontmoet ze Michael Agnew, een oudere, getrouwde advocaat. Qua status en klasse konden ze niet meer van elkaar verschillen. Ze storten zich in een stormachtige affaire. Als de vader van een van haar leerlingen slachtoffer wordt van een brute aanval helpt Cushla de familie waar ze kan. Het conflict tussen haar wereld en die van Michael wordt steeds groter. De politieke spanningen lopen op en alles wat Cushla zo zorgvuldig heeft opgebouwd dreigt uit elkaar te vallen.

Laat ik beginnen met dat Verboden terrein van Louise Kennedy een interessant verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen uit de Ierse geschiedenis. En daar zit ook gelijk de moeilijkheid: ik ken deze geschiedenis niet zo goed, waardoor ik het soms wat lastig vond om te volgen.

Dit heeft God op zijn geweten zei hij. Jou voor mijn neus zetten terwijl ik je niets te bieden heb.

Daarnaast kent deze roman geen aanhalingstekens en persoonlijk houd ik daar niet zo van. Het leest gewoon net wat minder lekker weg.

Nu lijkt het alsof ik dit boek niet leuk vond, maar hoe meer ik te weten kwam over het leven van Cushla, hoe meer ik meegezogen werd in het verhaal. Het zit gewoon heel erg goed in elkaar.

Aan het einde komen alle gebeurtenissen samen, iets wat ik niet zag aankomen en daardoor las ik het einde met veel plezier uit. Het laat vooral zien dat Louise Kennedy een verdomd goede schrijfster is.

Favoriete quote

Ga je doorlezen? vroeg hij. Ja. Ik kan er slecht tegen als ik een boek niet uit krijg. Dat is een goed principe. Al denk ik soms ook dat het leven daar te kort voor is.

Pagina’s

352 pagina’s
(gemiddeld boek)

Hoofdpersonen

Cushla
Michael
Davy

Land

Noord-Ierland

Het boek speelt zich af in Noord-Ierland.

Onderwerpen

Politiek
Ierse geschiedenis
Affaire

Conclusie

Verboden terrein is een boek waarbij je veel moet weten over de Ierse geschiedenis voordat je begint met lezen. Als je deze kennis niet hebt, zul je veel moeite moeten doen om door de eerste hoofdstukken heen te komen. Het einde zit gelukkig erg goed in elkaar, waardoor de moeite ruimschoots wordt beloond.

Louise Kennedy - Verboden terrein

Titel: Verboden terrein
Auteur: Louise Kennedy
Uitgever: Pluim
Pagina’s: 352
Sterren:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *