MINI-REVIEW: Kamila Shamsie – Beste vrienden

Waar gaat ‘Beste vrienden’ over?

De aantrekkelijke en zelfverzekerde Maryam en de leergierige en serieuze Zahra zijn beste vrienden sinds hun kindertijd in Karachi, hoewel ze totaal verschillend zijn en andere dromen hebben. Op de avond dat Pakistan de eerste vrouwelijke premier kiest en de wereld er even zonniger uitziet, komt aan die dromen een abrupt einde door een snelle en ondoordachte beslissing. Dertig jaar later wonen Zahra en Maryam in Londen en zijn ze nog steeds beste vrienden. Zahra staat aan het hoofd van Engelands grootste burgerrechtenorganisatie, terwijl Maryam een techondernemer is die steeds meer toegang krijgt tot de bevoorrechte elite met macht. Wanneer twee figuren uit hun jeugd opeens weer op hun pad komen, moeten ze echter hun fundamentele verschillen onder ogen zien. Zal hun vriendschap dit overleven?

Beste vrienden is een intens boek over jeugdvriendschap en hoe deze vriendschap in de loop der jaren hetzelfde blijft, terwijl de wereld en zijzelf veranderen. Of waren ze altijd al zo verschillend en komt dat pas op latere leeftijd naar boven? De botsing tussen vriendschap en macht vond ik ontzettend mooi beschreven.

Vrouwen moeten eisen durven stellen en meer ruimte innemen

Ik vond het vorige boek Huis in brand van Kamila Shamsie fantastisch en daarom had ik waarschijnlijk iets te hoge verwachtingen. Deze roman vond ik niet zo sterk namelijk als haar vorige boek. Wat een beetje oneerlijk is, want haar schrijfstijl is fantastisch. Maar het einde is net wat minder spectaculair en heftig. Ik zag het zelfs al een beetje aankomen. Dit kan heel fijn zijn, maar bij Kamila Shamsie had ik toch iets meer verwacht.

Favoriete quote

Zahra was precies geworden wat ze altijd al had willen zijn: iemand om rekening mee te houden

Pagina’s

312 pagina’s
(gemiddeld boek)

Hoofdpersonen

Zahra
Maryam
Jimmy
Hammad

Land

Pakistan

Het boek speelt zich voornamelijk af in Pakistan (en een deel in Londen).

Onderwerpen

Vriendschap
Racisme
Migratie

Conclusie

Kamila Shamsie schrijft ontzettend goed en dat leest heerlijk weg. Maar dit boek heeft toch minder indruk op mij gemaakt dan Huis in brand. Mijn verwachtingen waren denk ik net iets te hoog.

Kamila Shamsie - Beste vrienden

Titel: Beste vrienden
Auteur: Kamila Shamsie
Uitgever: Signatuur
Pagina’s: 312
Sterren:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *