MINI-REVIEW: Hans Theys – De genade

Waar gaat ‘De genade’ over?

Een dromerige rechercheur onderzoekt de verdwijning van een hopeloos verstrikte kunstcriticus en vader. Geheimen, schijngestalten en andere zwarigheden vormen obstakels op een pad dat uiteindelijk leidt tot een oplossing van het mysterie. De lezer is ook getuige van de laatste zeven levensdagen van de vermiste. Een verrassende ontknoping werpt nieuw licht op de wederwaardigheden van de rechercheur.

Wat heb ik net gelezen? Wat wilde de schrijver precies bereiken? Dit waren mijn vragen na het lezen van De genade van Hans Theys. Op de achterflap staat: ‘Een broodsnuivende politieman gaat op zoek naar een verdwenen man. En vindt zichzelf.’ De broodsnuivende politieman heb ik nog wel ontdekt (maar wie snuift er nu de hele dag aan brood?), maar dat hij zichzelf heeft gevonden heb ik er niet helemaal uitgehaald.

In De genade volg je eerst rechercheur Breukmans en daarna de vermiste Karel. De rechercheur komt vervolgens niet meer terug in deze roman en het verhaal is daarbij niet afgerond. Dit geldt ook voor het einde.

De schrijfstijl is daarentegen wel fijn. Heel veel mooie zinnen waardoor het ook fijn is om te lezen. Maar waar de schrijver precies heen wilde met zijn verhaal, is voor mij tot op de dag van vandaag een groot mysterie.

Ik weet niet of ik hier gewoon niet slim voor genoeg ben, maar ik vond De genade geen aanrader.

Pagina’s

224 pagina’s
(dun boek)

Hoofdpersonen

Rechercheur Breukmans
Karel Versluys

Land

Verenigde Staten

Het boek speelt zich af in België.

Onderwerpen

Misdaad
Mysterie
Detective

Conclusie

Wat mij betreft is De genade van Hans Theys geen aanrader. Waar de schrijver precies heen wilde met dit verhaal, is voor mij een groot mysterie. Een broodsnuivende politieman als hoofdpersoon vind ik ook niet iets voor mij.

Hans Theys – De genade

Titel: De genade
Auteur: Hans Theys
Uitgever: Lebowski
Pagina’s: 224
Sterren:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *