MINI-REVIEW: Vincenzo Latronico – De perfecties

Waar gaat ‘De perfecties’ over?

Anna en Tom verhuizen als creative professionals vanuit Zuid-Europa naar Berlijn omdat ze hopen daar meer zichzelf te kunnen zijn. Hun droomleven is het droomleven van een hele generatie: wonen in een kosmopolitische stad, werken vanuit een mooi appartement met veel planten, een passie voor eten en een relatie die openstaat voor seksuele experimenten. Meewarig kijken ze neer op hun achtergebleven vrienden. Anna en Tom zijn gelukkig, zolang hun leven overeenkomt met het beeld waarvan ze dromen. Buiten de kaders van dit ideale scenario wringt het. Ze dromen van een authentieker leven, maar is dat nog wel te vinden in deze tijd?

De perfecties van is een bijzondere roman over Anna en Tom die hun droomleven achterna gaan als digital nomads. Een droom voor elke millennial en zij leven die droom. In Berlijn, als creative professionals. Dat zou ik ook wel willen dacht ik gelijk. Maar na een tijdje wordt het pijnlijk duidelijk dat deze droom ook niet alles is. Het is deprimerend en eigenlijk ook wel zielig. Zeker als je je je bedenkt dat ik gelijk even jaloers was op dit beeld.

Ze zullen zich betrappen op de vraag wanneer één of andere kunstmatige intelligentie in staat zal zijn een groot deel van hun taken te verrichten. Ze zullen zich betrappen op de vraag of dat erg zal zijn.

Daarnaast vond ik het bijzonder dat er geen dialogen verwerkt waren in dit boek. Er is een algemene verteller waardoor het wat afstandelijk wordt. Het soort afstand die expats misschien wel voelen in een ander land. Je maakt nieuwe vrienden, maar gaat eigenlijk nooit echt diepe connecties aan, omdat iedereen komt en gaat en het leven zich vooral op social media afspeelt. Dat vond ik heel mooi gedaan.

Het is niet een leuk droombeeld, maar ik denk dat het best realistisch is. Het deed me beseffen dat je niet altijd weg hoeft om nieuwe dingen te leren of ervaren. Geluk zit ‘m in andere dingen. Al blijf ik nog altijd verlangen naar mooie vakanties. Dit boek is namelijk best deprimerend voor mij en mijn leeftijdsgenoten. 😉

Favoriete quote

Ze checkten hun mail en hun socials vanuit bed, hun gezichten lichtblauw door de achtergrondverlichting van de touchscreens, ze zouden zo een stel jonge professionals in Berlijn kunnen zijn en dat was ook precies wat ze waren.

Pagina’s

144 pagina’s
(dun boek)

Hoofdpersonen

Tom
Anna

Land

Kaart van Duitsland

Het boek speelt zich voornamelijk af in Duitsland.

Onderwerpen

Expats
Millennials
Vluchtelingenhulp

Conclusie

De perfecties is een deprimerend verhaal over de zoektocht naar authenticiteit van expats in Europa. Het is niet een leuk droombeeld, maar ik denk dat het best realistisch is. Het deed me wel beseffen dat je niet altijd weg hoeft om nieuwe dingen te leren of ervaren. Een boek voor millennials waar je zeker iets uit kunt halen.

Vincenzo Latronico - De perfecties

Titel: De perfecties
Auteur: Vincenzo Latronico
Uitgever: De Bezige Bij
Pagina’s: 144
Sterren:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *