Sneller lezen met de app Spritz

Er is een nieuwe app voor lezers op de markt en hij heet: Spritz. Wat je met deze app kunt? Razend snel een boek lezen. In minder dan 2 uur zou je met deze app het boek ‘The Hobbit’ uit kunnen lezen. Het lijkt een geweldige uitvinding (hoe meer boeken je kunt lezen in een jaar, hoe beter!), maar is het echt wel zo handig?

Hoe werkt de app van Spritz?

Door de app te gebruiken hoef je je ogen niet te bewegen over het papier. Je kijkt maar naar één punt op het scherm, waar steeds woorden om de beurt voorbij vliegen (de snelheid van de woorden op het scherm kun je zelf instellen). De app geeft maar dertien tekens tegelijk weer. Op deze manier zou je veel sneller een boek uit kunnen lezen. Handig als je weinig tijd hebt en toch een dikke roman wilt lezen.

Ik zag deze app in een uitzending van EenVandaag. Je kunt deze video hier bekijken als je dat leuk vindt. Daar vertellen schrijver Charles den Tex en expert snellezen Mark Tigchelaar wat zij van de app vinden. Charles den Tex mist bijvoorbeeld de pauzes die de lezer onbewust inlast na een cliffhanger in een spannend hoofdstuk.

Mijn mening over de app van Spritz

Ik heb zelf Digitale Communicatie gestudeerd en ben dus altijd in voor nieuwe technologieën en leuke apps. Toch zie ik niet de voordelen van Spritz. De woorden komen zo ontzettend snel voorbij dat het hele leesplezier en -gevoel verdwijnt naar mijn mening. Het voelt een beetje alsof je een robot bent. Ik weet dan ook niet of je het verhaal wel goed opslaat als je een boek gelezen hebt met deze app. Geef mij maar een papieren versie waarbij ik zelf het tempo kan bepalen!

Wat vind jij: geweldige app of toch liever de oude vertrouwde manier?


Meer informatie over deze app: www.spritzinc.com


16 reacties

 1. Razendsnel lezen? Doet me denken aan smartreading.
  Ik zat me een paar dagen geleden nog af te vragen of jij daar misschien heel goed in bent, in het tempo van de boeken die voorbij komen 😉
  Anyways, niets voor mij. Ik zie ook graag waar ik in het verhaal zit. Dan spreek ik met mezelf af dat ik nog 5 blz mag lezen tot aan het nieuwe hoofdstuk haha

 2. Zag het laatst ook voorbij komen. Volgens mij ben je ook na een kwartier helemaal gaar als je ziet hoe snel die woorden voorbij flitsen. Voor het lezen van boeken zou ik het ook nooit gebruiken, die lees je voor je plezier. Maar voor studie of werk kan het misschien best nuttig zijn.

 3. Hé, wat grappig, daar heb ik vandaag ook over geschreven, ook bij Een Vandaag gezien haha. Ik heb ook zo mijn twijfels of je er heel ontspannen mee kunt lezen. Maar ik zou de techniek wel zeker willen uitproberen!

 4. Het lijkt me echt verschrikkelijk. Volgens mij kun je totaal niet ontspannen lezen, maar misschien ook wel en moet je het eerst uitproberen. Mm, als jij het nou probeert en ons op de hoogte houdt 😉

 5. Ik zag dit laatst ook al voorbij komen op het nieuws! Vast wel handig voor mijn studieboeken, zodat ik die snel kan lezen en daarna meer tijd kan nemen voor mijn andere boeken, waar ik toch graag van wil genieten. 🙂

 6. Ik had er nog niet van gehoord maar het hoeft voor mij ook niet echt. Ik lees vooral om helemaal in een boek weg te kunnen duiken en als het zo snel moet, dan lukt dat vast niet…

 7. Ik had hier nog niet van gehoord maar ik vind het maar een rare uitvinding. Lezen doe ik voor mijn plezier en niet om het boek zo snel mogelijk uit te lezen. Volgens mij verwerk je de informatie die je leest dan ook niet goed. Je hebt nauwelijks tijd om er bij stil te staan.

 8. Ja, ik zag dit ook voorbij komen op NOS science news. Met andere apps kun je meer dan 300 woorden lezen per minuut. Snellezen doe je meer voor studie en werkgerelateerd stukken, voor boeken wil ik ook lekker mijn eigen tempo aanhouden. Ik heb afgelopen maand een cursus snellezen gevolgd en zal er binnenkort een artikel over schrijven met tips & tricks, dus als iemand interesse in heeft…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *