Boekrecensie: Astrid Holleeder - Judas

Waar gaat ‘Judas van Astrid Holleeder’ over?

Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem – die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid – en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af. Net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De dag dat het nieuws op 24 maart 2015 naar buiten komt worden in een uitzending van RTL Late Night een aantal schokkende geluidsfragmenten uitgezonden. Het luidt de val van de onaantastbare Willem Holleeder in.

Het is een indrukwekkend verhaal: je eigen broer verraden en de gevangenis in laten gaan. Dat is behoorlijk heftig. Zeker als je bedenkt dat hij waarschijnlijk wraak gaat nemen op zijn familie, waardoor ze elke dag in angst moeten leven. Dat klinkt onwerkelijk, maar dat is waarschijnlijk de keiharde waarheid. Eng.

Het boek begint met een fragment uit College Tour waarbij Astrid Holleeder haar broer gelijk onderuithaalt. Elke zin uit zijn mond is volgens haar onzin. Door dit hoofdstuk zit je gelijk in het verhaal.

Het is niet chronologisch geschreven en daar stoorde ik me soms een beetje aan. Het sprong af en toe van de hak op de tak. In één hoofdstuk werd bijvoorbeeld de dood van Cor van Hout uitgebreid beschreven en twee hoofdstukken later was hij weer springlevend. Waarom niet gewoon chronologisch opschrijven hoe het leven van Astrid en Willem eruitziet? Ook viel Astrid Holleeder soms in herhaling en dat maakte me minder nieuwsgierig om verder te lezen.

Dus het is geen aanrader?

Maar dat wil niet zeggen dat ik niet onder de indruk ben van Astrid en haar verhalen over Willem. De hoofdstukken over de geluidsopnames die ze maakte van haar broer, vond ik het meest beangstigend. Ik kan me niet voorstellen dat je dat moet doen bij je eigen broer. En als je dan ook nog eens de opnames hebt gehoord bij RTL Late Night, weet je helemaal niet wat je meemaakt. Wat ontzettend eng om dat te moeten meemaken en hoe dapper is het om rustig te blijven en niet op te vallen. Oprecht heel knap hoe ze dat voor elkaar heeft gekregen.

Toch blijft er wel iets knagen na het lezen van dit boek: hoe onschuldig is Astrid zelf? Natuurlijk, het is ontzettend heftig, maar tussen de regels door smokkelt ze wel voorwerpen de gevangenis in en heeft ze een wapen op zak. Daarbij wordt Cor van Hout de hemel ingeprezen, maar ook hij was gewoon een crimineel.

Maar goed, hoe kan ik een oordeel geven over een waargebeurd verhaal? Ik vind recensies over biografieën sowieso altijd lastig om te schrijven. En zeker over een boek dat ontzettend in het nieuws is geweest en als bestseller wordt gezien.

Conclusie

Het is een indrukwekkend boek en het is goed dat er eindelijk iemand laat zien hoe Willem Holleeder echt is. Het zorgt er in ieder geval voor dat onze ‘knuffelcrimineel’, waar half Nederland mee op de foto ging, eindelijk van zijn voetstuk is gevallen en dat dit soort rare taferelen hopelijk niet meer zullen plaatsvinden in Nederland. Maar of ik het een echte bestseller vond? Daar ben ik toch iets te kritisch voor denk ik.

Boekentip van Readabook.nl


Astrid Holleeder – Judas | Uitgeverij: Lebowski | Genre: Biografie
Bekijk op Bol.com | Mijn beoordeling: 
(6.5)


Reacties

Dit boek heb ik al even op mijn iPad staan, maar iets houdt me tegen het te lezen. Ik weet niet of het nu is omdat hij wel heel dik is voor een biografie of dat het komt doordat het zo gehyped is.

Geef een antwoord