Boekrecensie: Harry Mulisch - De ontdekking van de hemel

Waar gaat ‘De ontdekking van de hemel’ over?

God vindt dat de mensen er op aarde een rommel van maken. Hij wil dat de Stenen Tafelen met daarop de Tien Geboden terugkeren naar de Hemel. Zijn engelen moeten een mens ‘creëren’, die de Stenen Tafelen kan vinden, en die zijn leven opoffert om ze naar de hemel te brengen. De engelen plaatsen twee mannen en een vrouw bij elkaar: bolleboos Onno, vrouwenverslinder Max en de beeldschone, verlegen Ada. Uit deze gepassioneerde driehoeksrelatie wordt een bijzonder kind geboren: Quinten. Hij is de uitverkorene. Zal hij in staat zijn om de Tafelen te vinden?

Nadat ik dit artikel schreef is het me gelukt: eind december had ik eindelijk De ontdekking van de hemel uit! Ik heb er ongeveer een maand over gedaan en met meer dan 900 pagina’s vind ik dat best een prestatie.

Maar wat vond ik ervan? Het begon voor mij een beetje verwarrend. Wie waren die twee die het verhaal van Max, Onno en Quinten aan het vertellen waren? Maar toen ik eenmaal begon met hoofdstuk één, zat ik zo in het verhaal. De verhouding tussen Max en Onno is fantastisch om te lezen. Als Ada daarbij toegevoegd wordt, weet je zeker dat je een klein meesterwerkje aan het lezen bent.

Alhoewel ik dat meesterwerk na een lange dag werken soms ook gewoon iets teveel vond. Al die termen over astronomie, politiek en religie: in deel twee en drie van het boek werd er wel erg veel met kennis gestrooid. Maar ook dat hoort een beetje bij Mulisch en dat kon ik stiekem ook wel weer waarderen.

Toen ik eindelijk bij het laatste deel was beland, vloog ik door de pagina’s heen. Wat een fantastisch einde! Jammer dat het middenstuk een beetje langdradig was en het einde juist zo voorbij vloog. Wat mij betreft had het einde nog uren mogen duren. Maar goed, dan is het niet zo mysterieus meer en dat was nu zeker het geval.

Conclusie

Met open mond sloeg ik dit boek dicht. Je moet je even inspannen, maar dan heb je ook zeker wat. Deze klassieker moet echt in je boekenkast staan (nadat je hem gelezen hebt natuurlijk!).

Boekentip van Readabook.nl


Harry Mulisch – De ontdekking van de hemel | De Bezige Bij
Genre: Roman | Bekijk op Bol.com


Reacties

Geef een antwoord