MINI-REVIEW: Jennette McCurdy – Ik ben blij dat mijn moeder dood is

Waar gaat ‘Ik ben blij dat mijn moeder dood is’ over?

Jennette McCurdy was zes jaar oud toen ze haar eerste acteerauditie deed. Het was haar moeders droom dat haar enige dochter een ster zou worden en Jennette had er alles voor over om haar moeder gelukkig te maken. Ze ging dan ook mee in al haar moeders manipulatieve grillen, ook in wat haar moeder ‘caloriebeperking’ noemde: weinig eten en zichzelf vijf keer per dag wegen. Zo ontstond er tussen hen een vreemde dynamiek, waarin haar moeder Jennette onder andere tot haar zestiende hoogstpersoonlijk onder de douche zet en ongevraagd bij haar intrekt als ze eindelijk op zichzelf gaat wonen. In Ik ben blij dat mijn moeder dood is schuwt McCurdy geen enkel pijnlijk detail uit haar jeugd. 

Wat een heftig verhaal! Ik ben net iets te oud voor iCarly, maar ik heb deze tv-serie wel met vlagen gezien. En het is altijd interessant om te lezen hoe een bekend persoon verder leeft na zo lang in de spotlights te hebben gestaan. Alleen verwacht je niet dat het leven van Jennette McCurdy zo heftig was. Haar moeder is manipulatief en ik las dan ook met open mond verder over hoe ze anorexia krijgt, hoe ze moet acteren en wat voor effect dat op haar heeft.

Als mama er niet meer is, wie moet ik dan zijn?

Wat zeker anders is dan alle andere biografieën uit Amerika, is dat het een heel eerlijk en open boek is. De tekortkomingen van haar moeder komen aan bod, maar ze praat ook zeker over haar eigen tekortkomingen. Het is niet een boek waarbij ze zichzelf ophemelt of hoe ze laat zien hoe zielig ze was. Het voelt heel eerlijk. En dat leest echt heel fijn.

Toch vond ik het hier en daar ook een beetje langdradig. Dit kan komen doordat de laatste hoofdstukken alleen maar over haar herstel gaan. Wat natuurlijk ook uitgebreid aan bod moet komen, maar daardoor legde ik dit boek net iets te vaak weg. (Misschien vond ik het braken ook gewoon iets te heftig). Wees je er dus wel van bewust dat manipulatie, eetproblemen en psychische gezondheid de boventoon voeren en dat het dus niet een leuke biografie is over het leven na iCarly.

Ik las in veel recensies dat ze de droge humor zo leuk vonden en deze humor zat er ook zeker in. Toch is dat niet blijven hangen. Ik vond het vooral erg zwaar. En daarom is het ook zo goed dat ze dit verhaal vertelt. Maar je moet hier zelf ook voor in de stemming zijn. En ik denk dat ik dat persoonlijk niet was op het moment dat ik dit boek las.

Favoriete quote

Ik heb net een scène opgenomen waarin ik het opneem tegen gemene pestkoppen op school en iemand sla met een broodje ham. En nu zit ik hier. Te kijken hoe een verpleegkundige mijn moeders poepzak verwisselt terwijl ze me in zich opneemt.

Pagina’s

336 pagina’s
(gemiddeld boek)

Hoofdpersonen

Jennette
Debra

Land

Verenigde Staten

Het boek speelt zich af in de Verenigde Staten.

Onderwerpen

Eetstoornis
Depressie
Verlies

Conclusie

Ik ben blij dat mijn moeder dood is van Jennette McCurdy is een heftig verhaal over manipulatie, eetproblemen en psychische gezondheid. Je moet zelf goed in je vel zitten om dit boek te lezen, maar dan heb je ook een steengoede biografie te pakken.

Jennette McCurdy - Ik ben blij dat mijn moeder dood is

Titel: Ik ben blij dat mijn moeder dood is
Auteur: Jennette McCurdy
Uitgever: Spectrum
Pagina’s: 336
Sterren:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *