MINI-REVIEW: Joyce van Ombergen-Jong – Missie Droombaan

Waar gaat ‘Missie Droombaan’ over?

Rowan, net bekomen van haar tussenjaar, besluit niet verder te gaan te studeren maar op zoek te gaan naar haar droombaan. Zo perfectionistisch als ze voor haar tussenjaar was, wil ze er nu zo ontspannen mogelijk onder blijven en zelfs kunnen genieten van haar zoektocht. Dat blijkt in de praktijk nog niet zo makkelijk. Dit keer is ze namelijk niet op reis zoals tijdens haar tussenjaar maar in haar vertrouwde omgeving met familie en vrienden om zich heen die verwachtingen hebben en haar willen helpen. Wat volgt is een waardevolle tip, een sollicitatie bij een droombedrijf en een hoop twijfels. Lukt het haar uiteindelijk om het helemaal op haar eigen manier te doen en de baan te vinden die écht bij haar past?

Missie Droombaan is de opvolger van De bus naar Ronda waar Rowan besluit om een tussenjaar te nemen. Gelukkig is dit boek ook prima los te lezen (dit weet ik uit ervaring).

Door het lettertype, de voorkant en ook een beetje door het taalgebruik, had ik het gevoel dat het boek geschreven is voor tieners en niet voor net afgestudeerden. Ik begon dus ook een beetje sceptisch. Maar hoe verder ik kwam, hoe meer ik werd meegezogen in de reis van Rowan. De handige tips en het gevoel dat alles mogelijk is, is zeker inspirerend.

Ik vond vooral de reislust van Rowan heel erg fijn. Ik heb nu gelijk zin om een mooie reis te maken of juist om voor langere tijd te reizen (en werken?).

“Ik betrap mezelf er de laatste tijd steeds vaker op dat ik me amper bewust ben van waar ik ben, omdat ik zoveel op mijn telefoon zit”

Een klein minpuntje: ik vond het soms wat onduidelijk. Tegen haar moeder zegt ze bijvoorbeeld dat ze een halfjaar weg kan en tegen haar vader heeft ze het over een jaar. Gelukkig maakt het voor het verhaal niet uit, maar het betekende wel dat ik af en toe een paragraaf opnieuw las.

Voor wie is Missie Droombaan geschikt?

Voor jongeren die nog op zoek zijn naar een droombaan of gewoon nog niet weten wat ze willen, is dit boek zeker geschikt. Het is misschien iets te rooskleurig beschreven, maar je haalt er sowieso tips uit om zelf mee aan de slag te gaan. Je krijgt er in ieder geval genoeg inspiratie van. Al is het alleen maar om een mooie reis te plannen. 😉

Ik ben dus niet helemaal de doelgroep, maar mijn reislust is er wel van terug en het heeft me ook aan het denken gezet: ben ik gelukkig in mijn huidige baan of kan ik nog iets veranderen? Dus zelfs als je de dertig gepasseerd bent, kun je nog iets uit dit boek halen.


Favoriete quote

“Mijn vader gaf me ooit de tip om wat ‘vaseline op mijn schouders te smeren’. Je kunt je namelijk niet alles persoonlijk aantrekken of altijd iets doen met de kritiek of feedback van anderen”


Pagina’s

218 pagina’s
(dun boek)

Hoofdpersonen

Rowan
Tom
Tess

Genre

Young adult

Vreugde

Liefde

Verrassend

Droevig

Spanning

Angst


Conclusie

Voor jongeren die nog op zoek zijn naar een droombaan of gewoon nog niet weten wat ze willen, is Missie Droombaan een fantastisch boek. Het is misschien iets te rooskleurig beschreven, maar je haalt er sowieso tips uit om te solliciteren of na te denken over je huidige baan. Maar wees gewaarschuwd: hierna wil je gelijk een vakantie boeken.


Joyce van Ombergen-Jong - Missie Droombaan

Titel: Missie Droombaan
Auteur: Joyce van Ombergen-Jong
Uitgever: Your Journey
Pagina’s: 218
Sterren:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *