MINI-REVIEW: Elvin Post – Groene vrijdag

Waar gaat ‘Groene vrijdag’ over?

Winston Malone vindt dat het tijd is om de zaken anders aan te pakken. Hij woont met zijn vrouw Cordelia in een bouwvallig appartement op Staten Island, New York, hij is nauwelijks tevreden met zijn werk bij een geldkantoor en nog minder met zijn salaris. Als hij in de problemen komt met de afbetaling van de driezitsbank die hij voor zijn vrouw heeft gekocht, besluit Winston de laatste wijze woorden van zijn overleden vader in de praktijk te brengen.

Wat een heerlijk boek! Het eerste hoofdstuk is al gelijk spannend: wat heeft Winston gedaan voordat hij de bank verliet met een sporttas bomvol geld? Je bent als lezer gelijk nieuwsgierig. Zo hoort een thriller te beginnen!

Ik vond het ook een leuk detail dat een Nederlandse schrijver gekozen heeft voor New York als thuisbasis. Hij zet daardoor gelijk een heel andere sfeer neer.

“Geen enkel individu op deze wereld – dat geldt ook voor jou, Winston – zal ooit iets bereiken, zonder enig initiatief te tonen in de juiste richting. Knoop dat stevig in je oren en dan komt het verder goed met je.”

In het eerste hoofdstuk vertelt Winston dat zijn vader deze quote altijd uitsprak in zijn jeugd. Of dit helemaal gelukt is bij Winston weet je in het begin niet, maar daar kom je snel genoeg achter.

De hoofdpersonen zijn dan ook ontzettend goed neergezet. Je gaat van ze houden (vooral van Winston), terwijl ze toch echt foute dingen aan het doen zijn. Het zijn sowieso bijzondere hoofdpersonen, waardoor het best een ‘raar’ verhaal is. Zo heb je een in wapens handelende ijscoman, zijn lijfwacht, en een dwerg met een rekenprobleem. Maar daardoor leest het wel als een trein.

De vaart zit er dan ook goed in. Het zijn korte hoofdstukken en de fijne schrijfstijl van Elvin Post maakt het een heerlijk leesbaar boek. De onverwachte wending aan het einde van het boek maakt het wat mij betreft helemaal af. Ik ben fan van deze thriller!

Conclusie

Een heerlijk boek met sterke hoofdpersonen, een fijne schrijfstijl en onverwachte wendingen. Wat wil je als thrillerfan nog meer?

Boekentip van Readabook.nl


Elvin Post – Groene vrijdag | Uitgeverij: Ambo|Anthos
Genre: Thriller | Bekijk op Bol.com


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *