Boekrecensie: Hanna Bervoets - Welkom in het Rijk der zieken

Waar gaat ‘Welkom in het Rijk der zieken’ over?

Na een bezoek aan de kinderboerderij met zijn oppaskind wordt Clay ziek. Hij krijgt hoge koorts en vecht voor zijn leven. Wanneer de koorts daalt is hij opgelucht. Even. Want de vermoeidheid blijft en hij krijgt last van vreselijke pijnen. Q-koortsvermoeidheidssyndroom, luidt de diagnose. Clay krijgt te horen dat zijn symptomen misschien nooit meer zullen verdwijnen. In zijn verbeten zoektocht naar genezing verliest Clay alles wat hem lief is. Behandelingen leveren weinig op, zijn relatie houdt geen stand en hij raakt volledig geïsoleerd. Zo belandt hij in het Rijk der zieken, een vreemde, parallelle wereld waar andere, ondoorzichtige regels gelden en de eindbestemming onduidelijk is.

Een boek over chronische pijn: een gewaagd, maar vooral een origineel onderwerp. Want wanneer lees je over een man met het q-koortsvermoeidheidssyndroom? Heel goed dat dit onderwerp ook eens besproken wordt in een roman.

“Veel fictie over ziekte draait om progressieve aandoeningen zoals dementie, zeldzame spierziektes of agressieve vormen van kanker. Die verhalen kennen een helder verloop: de held wordt ziek, takelt af, vecht voor zijn leven en sterft – of niet. Het zijn krachtige vertellingen maar waarom zijn er zo weinig verhalen over chronisch ziek zijn?”
– Hanna Bervoets

Hoofdpersoon Clay vindt het moeilijk om zijn ziekte te accepteren, maar ook zijn omgeving heeft moeite met de klachten die niet direct zichtbaar zijn. Aan de ene kant begrijp je Clay en snap je hoe naar het moet zijn om niet begrepen te worden. Maar voor zijn omgeving is het net zo moeilijk: want hoe ga je om met iemand die maar probeert beter te worden terwijl dat niet kan? Hoe blijf je positief en hoe leef je verder? Dit vond ik zo sterk neergezet van Bervoets!

Verder moest ik even wennen aan de parallelle wereld ‘Het rijk der zieken’. Maar hoe verder je leest, hoe meer je deze metafoor waardeert: Clay die van het kastje naar de muur wordt gestuurd en hoe hij omgaat met zijn gevoelens. Het komt alleen maar krachtiger over om deze twee werelden af te wisselen.

Conclusie

Ik vond de eenzaamheid van Clay soms best beklemmend om te lezen en ik heb daardoor vaak het boek even weggelegd. Maar dat vond ik tegelijkertijd ook zo mooi aan dit boek: je leest eindelijk eens hoe het is om chronisch ziek te zijn en wat dat met je leven doet. Hanna Bervoets heeft dat fantastisch neergezet!

Boekentip van Readabook.nl


Hanna Bervoets – Welkom in het Rijk der zieken | Uitgeverij: Pluim
Genre: Roman | Bekijk op Bol.com


Geef een antwoord