MINI-REVIEW: Margaret Atwood – Het verhaal van de dienstmaagd

Waar gaat het boek ‘Het verhaal van de dienstmaagd’ over?

Binnen de grenzen van de voormalige Verenigde Staten heeft een christelijke beweging de macht gegrepen. In deze nieuwe Republiek Gilead dient eenieder naar de letter van het Oude Testament te leven. Vanfred, de vertelster, behoort tot de nieuwe klasse der ‘Dienstmaagden’, die slechts één doel heeft: zich voort te planten. Alleen ’s nachts in haar sobere kamer is ze vrij om zich over te geven aan haar illegale herinneringen: het lezen van boeken, haar eigen naam, het nu irrelevant geworden begrip “liefde’.

The Handmaid’s Tale: het eerste seizoen keek ik onderweg naar Zuid-Afrika in het vliegtuig. Alleen de laatste aflevering bleef liggen, omdat de landing ineens heel snel in zicht was. Maar de serie is me daarna lang bijgebleven: vooral de traagheid: hoe luguber en beangstigend het was. Daarom kreeg ik dit boek van Margaret Atwood voor kerst cadeau.

De traagheid, maar vooral ook de lugubere scènes uit de serie zijn blijkbaar klakkeloos overgenomen van het boek. Het grijpt je naar de keel. Daarbij is de serie letterlijk een kopie van het boek. Wat ik stiekem wel fijn vond, omdat ik daardoor gelijk in het boek zat. Ik weet niet of ik zonder de serie helemaal begrepen had hoe de vrouwen erbij liepen en wat voor groep dit precies is.

Het is een heel intens boek. Er wordt een wereld geschetst waar je niet aan moet denken als vrouw. Er is geen vrijheid meer en je bent als vrouw ondergeschikt aan de man. Je bent eigenlijk alleen nuttig voor voortplanting. En dat heeft Margaret Atwood heel intens opgeschreven.

Het open einde is misschien een beetje jammer, al vond ik het persoonlijk ijzersterk, omdat je als lezer met een aantal vragen blijft zitten die een klein beetje beantwoord worden in de historische presentatie. Maar misschien komt het ook wel omdat ik weet dat er een vervolg is en dat ik daar nu naar uit kan kijken. Want hoe zit het met haar gezin? Met Nick en vooral: wat is er met haar gebeurd?

Conclusie

Een boek dat in 1985 geschreven is, maar nog steeds relevant. Het laat je even stilstaan dat vrijheid helemaal niet zo vanzelfsprekend is en dat we, ondanks deze coronacrisis, daar heel blij mee moeten zijn.

Boekentip van Readabook.nl


Margaret Atwood – Het verhaal van de dienstmaagd
Uitgeverij: Prometheus | Genre: Roman | Bekijk op Bol.com


Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *