MINI-REVIEW: Thomas Olde Heuvelt – Hex

Waar gaat het boek ‘Hex’ over?

Het pittoreske dorpje Beek is in de greep van de zeventiende-eeuwse Wylerheks, die met haar dichtgenaaide mond en ogen de bewoners de stuipen op het lijf jaagt. Haar aanwezigheid is een lang bewaard geheim, maar wanneer een groep jongeren viral besluit te gaan, laat de heks de gemeenschap afglijden naar middeleeuwse praktijken…

‘WAT HEB IK NET GELEZEN?’ Dit was mijn eerste gedachte na het lezen van Hex. Het is zo luguber en zo heftig geschreven dat ik echt even moest bijkomen nadat ik dit boek dichtklapte.

Eigenlijk is dit genre helemaal niet voor mij weggelegd. Ik houd niet van onwerkelijke boeken of fantasy. Maar op één of andere manier had ik daar bij Hex totaal geen moeite mee. Terwijl het toch echt een beetje leek op horror.

Het is zo geschreven dat je het gevoel hebt dat er echt een oma in Beek rondloopt met dichtgenaaide ogen en mond. Dat klinkt heel raar, maar het verhaal zit zo ijzersterk in elkaar dat ik met open mond dit boek heb gelezen.

Het verhaal begint met een vrouw die rondloopt in Beek. Hoofdpersoon Stefan ziet haar verdwijnen in een orgel op straat. Hij glimlacht en loopt door. Even later staat dezelfde ‘oma’ bij hem thuis in de hoek. De familie gooit er nog een handdoek overheen en eten daarna gezellig verder. Je hebt als lezer totaal niet door waar dit verhaal heen zal gaan en daardoor zit je gelijk middenin het verhaal.

Een leuke toevoeging vond ik dat het zich afspeelt in Nederland. Je ziet Beek, de mensen en de rituelen helemaal voor je. Misschien soms iets te beeldend (want wat komen er veel heftige scènes in voor!), maar ook wel een met een vleugje humor hier en daar.

Ook vond ik het bijzonder dat een klein stadje, gegrepen door angst, in een paar tellen kan doorslaan en op middeleeuwse praktijken kan terugvallen. Het is zo heftig om te zien dat als er angst in het spel is, mensen toch voornamelijk aan zichzelf denken. Een mooie quote vond ik dan ook:

“Kwaad inspireerde nieuw, erger kwaad, en uiteindelijk was alles terug te voeren op Beek.”

Let wel op: het boek kent twee versies. Het einde is namelijk na zijn eerste uitgave herschreven. Ik heb de latere versie gelezen en ik vond dit echt een heel sterk einde (terwijl over de oude versie de meningen verschillen).

Conclusie

Een boek dat neigt naar horror, maar wat zo ijzersterk geschreven is dat iedereen dit boek een keer gelezen moet hebben. Ik denk één van mijn favoriete boeken van 2020!

Boekentip van Readabook.nl


Thomas Olde Heuvelt – Hex
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff | Genre: Thriller | Bekijk op Bol.com


Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *