Boekrecensie: Angie Thomas - The hate u give (+winnen!)

Waar gaat het boek ‘The hate u give’ over?

Starr Carter woont in een armoedige, zwarte buurt, maar gaat naar een dure witte school. De balans die Starr tussen deze werelden heeft gevonden, wordt overhoop gehaald als haar beste vriend Khalil voor haar ogen wordt doodgeschoten door een politieagent, onschuldig. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid, overleven in de twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.

Ik ben meestal niet zo fan van young adult-boeken. Helaas behoor ik met mijn 31 jaar niet echt meer bij de doelgroep… Maar bij dit boek had ik daar totaal geen moeite mee. Eerlijk gezegd ben ik er zelfs een beetje sprakeloos van.

Het onderwerp is natuurlijk ontzettend actueel door Black Lives Matter. Dat het ook nog eens gaat over een goede vriend die wordt doodgeschoten door een politieagent, maakt het alleen maar heftiger en emotioneler.

Angie Thomas heeft een fijne manier van schrijven. Je ziet de hoofdpersonen zo voor je. Dit wordt benadrukt door de scheldwoorden die her en der gebruikt worden. Dit past perfect bij het verhaal en de vooroordelen die daarbij komen kijken.

De manier waarop ze de vooroordelen in kaart brengt, vind ik ook fantastisch. De verschillende meningen van haar (witte) vrienden over de dood van haar beste vriend: het is fascinerend om te lezen. “Hij was toch gewoon een drugsdealer?” Dat de media (en ook de politie) hem zo neerzet, maakt het afschuwelijk om verder te lezen.

Wat Starr vooral erg goed laat zien is dat niet racistisch zijn niet meer genoeg is. Uiteindelijk gaat het erom dat je er iets mee doet. Of zoals Starr het zelf zegt:

“We horen iemand iets zeggen, maar dat gebeurt zo vaak dat zij en wij het normaal gaan vinden. Wat heb je aan een stem als je hem niet gebruikt op de momenten dat je hem nodig hebt?”
– Angie Thomas

Conclusie

Na dit boek heb je genoeg informatie om over na te denken. En dat vind ik na het lezen van een boek altijd ijzersterk. Wat mij betreft een ontzettende aanrader! Al is het alleen maar om te begrijpen waar Black Lives Matter om draait.

Boekentip van Readabook.nl

Winnen!

Omdat ik zo enthousiast ben over dit boek, geef ik heel graag twee boeken weg! Ben jij dus ook enthousiast geworden van deze recensie en wil je dit indrukwekkende boek hebben? Lees dan even verder hoe je kans maakt!

Wat moet je doen?
⇢ Volg me op Instagram @readabooknl
⇢ Like het bericht met dit boek
⇢ Tag een vriend of vriendin om extra kans te maken

GESLOTEN: deze winactie is op 26 juli 2020 gesloten. De winnaar heeft inmiddels een privébericht op Instagram ontvangen.


Angie Thomas – The hate u give
Uitgeverij: Rainbow | Genre: Young adult | Bekijk op Bol.com


Reacties

Fijne recensie, veel dank voor het delen! Ik heb helaas geen Instagram, maar veel succes aan de andere lezers die meedoen 🙂

Geef een antwoord