MINI-REVIEW: Brit Bennett – De vervlogen helft

Waar gaat het boek ‘De vervlogen helft’ over?

De tweelingzussen Desiree en Stella Vignes zijn elkaars spiegelbeeld. Op zestienjarige leeftijd lopen ze samen weg van de kleine, zuidelijke zwarte gemeenschap waarin ze zijn opgegroeid, maar al snel scheiden hun wegen. Eenmaal volwassen lijkt hun spiegelbeeld te zijn vervlogen. Niet alleen de invulling van hun dagelijks leven verschilt, alles is anders: hun families, hun gemeenschap, hun identiteit. Jaren later leeft één van de zussen met haar zwarte dochter in hetzelfde zuidelijke stadje dat ze ooit probeerde te ontvluchten. De ander gaat door het leven als witte vrouw en vertelt haar witte echtgenoot niets over haar verleden. Maar gescheiden door vele kilometers en evenzoveel leugens blijft het lot van de tweeling vervlochten. Wat zal er met de volgende generatie gebeuren, wanneer de paden van hun eigen dochters zich kruisen?

De vervlogen helft: het was een boek waar ik even aan moest wennen. Ik zat er de eerste hoofdstukken niet lekker in. Kwam het door de hoofdpersonen of juist door het verhaal? Ik zou het eerlijk gezegd niet weten, maar op één of andere manier las het niet lekker weg.

Toch bleef ik doorlezen door de fijne schrijfstijl van Brit Bennett. Je ziet het kleine dorpje en de hoofdpersonen zo voor je. En dat is fijn als je niet gelijk in het verhaal zit. Mede daardoor werd ik enthousiaster over dit boek. Na een aantal hoofdstukken had ik de smaak te pakken en kwamen de vele thema’s flink binnen.

Thema’s als: familieliefde, je identiteit, racisme en het verschil tussen arm en rijk. Ze kwamen allemaal voorbij. Ik vond het vooral heel knap hoe ze laat zien dat een tweeling zo verschillend kan leven. Wat betekent het dan eigenlijk om zwart of wit te zijn?

De één doet zich voor als rijke witte vrouw, de andere tweelingzus keert met haar zwarte dochter terug in het dorp waar ze opgroeide. Wat is het verschil tussen deze twee zussen? Brit Bennett heeft dit heel sterk neergezet. Het is dan ook een mooi boek dat juist nu geschreven moest worden.

Het einde komt misschien een beetje abrupt, maar nu verlang je ook meer naar de film die er waarschijnlijk aan gaat komen. 😉

Conclusie

De vervlogen helft is een roman waar je in eerste instantie even aan moet wennen. Maar geef het boek een kans, want uiteindelijk word je meegezogen in dit bijzondere verhaal over ras, je eigen identiteit en de bijzondere band tussen twee zussen.

Boekentip van Readabook.nl


Uitgever: Hollands Diep • Genre: Roman • Pagina’s: 368 • Sterren:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *