Boekrecensie: Eva Weaver - De poppenspeler van Warschau

Waar gaat het boek ‘De poppenspeler van Warschau’ over?

Mika, een veertienjarige Joodse jongen, woont in het getto van Warschau. Wanneer zijn grootvader op straat wordt doodgeschoten, erft Mika diens jas en ontdekt hij in de vele geheime zakken een aantal handpoppen. Zo wordt Mika poppenspeler. Hij vermaakt de kinderen van het getto, maar wordt ook gedwongen voor de Duitse troepen op te treden. Tot op een dag het hele getto wordt ontruimd. Samen met zijn nichtje Ellie gaat Mika ondergronds. Één van zijn poppen, de prins, reist met de Duitse soldaat Max mee naar de hel van Siberië. Het zal twee generaties duren voordat Mika’s poppen weer herenigd worden.

Ik weet niet waarom, maar dit boek heeft jaren ongelezen in mijn boekenkast gestaan. Zonde, want wat was dit een bijzonder en aangrijpend boek!

Het boek begint met het verhaal van de Joodse Mika. Hij vermaakt de kinderen van het getto als poppenspeler, maar helaas wordt hij ook gedwongen om voor de Duitse troepen op te treden. Je volgt Mika en zijn verhaal tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Wat het zo sterkt maakt is dat het verhaal op een gegeven moment niet meer door de ogen van Mika wordt gevolgd, maar door de Duitse soldaat Max. De soldaat die Mika voor de Duitse soldaten sleept om elke week op te treden. Hoe heeft hij deze gebeurtenis ervaren? En hoe was zijn reis? Heeft hij het uberhaupt overleefd?

Deze plotselinge verandering in het verhaal vond ik ontzettend sterk. Het doet je echt even beseffen dat het voor een Duitse soldaat ook niet altijd makkelijk was en dat ze misschien niet zo in en in slecht waren als je zou denken. Het is natuurlijk niet goed te praten, maar het is wel goed om eens over na te denken.

“Wanneer je ergens een doodgewone jas ziet, bedenk dan eens wat er wellicht in de naden sluimert, welke herinneringen er in de zakken verborgen zitten”

En daarom is dit boek zo bijzonder. De verhaallijn, de twee hoofdpersonen (die misschien wel meer op elkaar lijken dan je in eerste instantie zou denken), de gruwelijke gebeurtenissen die in Warschau hebben afgespeeld: het is naar om te lezen. Het verhaal blijft je dan ook lang na het lezen bij.

Conclusie

De poppenspeler van Warschau is een aanrader om te lezen! De hoofdpersonen zijn ontzettend sterk en het verhaal zit enorm goed in elkaar. In deze coronatijd, waarbij iedereen klaagt over het feit dat we niks meer mogen, is het goed om te lezen dat wij het zo slecht nog niet hebben.

Boekentip van Readabook.nl


Uitgever: House of Books • Genre: Roman • Pagina’s: 336 • Sterren:


Geef een antwoord