MINI-REVIEW: Deniz Kuypers – De atlas van overal

Waar gaat ‘De atlas van overal’ over?

‘De atlas van overal’ van Deniz Kuypers gaat over een man in het Turkije van de jaren zestig die zichzelf genoodzaakt ziet zijn schrijversdroom opzij te zetten en naar Nederland te komen. Zijn zoon Deniz wordt wél schrijver en verhuist naar Amerika. Als Deniz zelf kinderen krijgt, ontstaat de behoefte het verleden van zijn vader, die hij twintig jaar niet heeft gesproken, te onderzoeken. Zijn vragen leiden hem van Oost-Turkije naar Californië en uiteindelijk terug naar Nederland. 

Wat een indrukwekkend verhaal! Het boek gaat over een zoon van een Turkse arbeidsmigrant en hoe het is om op te groeien tussen twee culturen en de rusteloosheid die je daarbij kan voelen. 

Ik zat gelijk in het verhaal. Ik wist in het begin niet helemaal waar dit boek heen zou gaan, maar dat was waarschijnlijk ook de bedoeling. Samen met Deniz wil je meer weten over het verleden van zijn vader en hoe hij zo geworden is.

Ik vond het vooral mooi dat het einde van het verhaal niet een typisch einde is: er is geen echte conclusie of heftige gebeurtenis om dit boek af te sluiten. Maar dat maakt het wat mij betreft juist zo indrukwekkend. Het verhaal voelt enorm echt aan.

“Je hebt Elly en de kinderen maar eigenlijk ben je alleen. Net als ik”

Deniz Kuypers eindigt het boek dan ook met de vraag of dit fictie of non-fictie is. Volgens de schrijver is het een roman, zoals het ook op de cover staat. Maar ik had toch het gevoel dat het erg dicht tegen de waarheid aan lag. En dan is het helemaal moeilijk om dit boek niet meer te vergeten.

Het is een vlot geschreven boek met enorm mooie thema’s. Zoals NRC op de achterflap van dit boek ook zegt: “Het zit hem in de onderliggende thematiek, namelijk die van ingeworteld zijn, het afscheid nemen van A en nooit volledig arriveren op plek B.”

En daar sluit ik me helemaal bij aan. De rusteloosheid en de heimwee is voelbaar en snap je als lezer helemaal. Zijn leven in Amerika waar zijn gezin zit versus Nederland waar hij heimwee naar heeft, maar waar zijn gezin niet is. Heel mooi gedaan!

De atlas van overal van Deniz Kuypers is genomineerd voor de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2022.


Favoriete quote

“Wat ik zag waren geen voeten, ontblote kuiten of het koffiekarretje van de stewardessen, maar mijn vader. De tranen in zijn ogen, zijn handen die mijn gezicht omvatten, zijn duimen die mijn wangen droogden. Zijn hoge, hese stem”


Pagina’s

376 pagina’s
(gemiddeld boek)


Genre

Roman

Verrassend

Droevig

Liefde

Vreugde

Angst

Spanning


Conclusie

De atlas van overal is een indrukwekkend boek, omdat je leest hoe het is om twee identiteiten te hebben. Hoe je je nergens bij voelt passen. Maar ook de drang naar iets nieuws en de onrust die je kunt voelen. Een vlot geschreven boek met sterke thema’s!


Titel: De atlas van overal • Auteur: Deniz Kuypers • Uitgever: Atlas Contact • Genre: Roman • Pagina’s: 376 • Sterren:


Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *