Mijn favoriete luisterboeken van 2021

In 2021 ontdekte ik luisterboeken. Als ik ging wandelen, tijdens het opruimen of juist als ik in de auto zat. Ik ontdekte dat ik een heel ander genre luisterde: zelfhulpboeken, non-fictie en simpele thrillers.

Bekijk hieronder mijn 6 luisterboeken van 2021! En natuurlijk welke boeken mijn favoriete luisterboeken van 2021 waren.

Hal Elrod - The Miracle Morning

1. Hal ElrodThe Miracle Morning

In deze praktische gids beschrijft Hal Elrod hoe iedereen in 30 dagen aan de hand van zes nieuwe gewoontes kan werken aan meer focus en zelfbewustzijn. En dat allemaal voor acht uur ’s ochtends!

The Miracle Morning is zeker een boek waar je iets van leert en waar je in ieder geval iets uithaalt over de vroege ochtend. Maar wat mij betreft was het net iets te Amerikaans waardoor het ook iets verder van me af lag.

2. Janneke Willemse – Blondjes Beleggen Beter

In Blondjes Beleggen Beter neemt financieel journaliste Janneke Willemse je mee tijdens je eerste stappen op de beursvloer. Deze editie is volledig geactualiseerd met de laatste inzichten. Toen Janneke Willemse ontdekte dat het wetenschappelijk is bewezen dat vrouwen beter beleggen dan mannen, begon ze een blog waarop ze precies liet zien hoe zij als beginnend belegger te werk ging. 

Een motiverend handboek over de beurs met handige tips, een beetje humor en vooral met heel veel enthousiasme. Als je nieuwsgierig bent naar beleggen en hoe dit ook in tijden van corona kan, raad ik je dit boek zeker aan!

3. Lienke de JongDear Good Morning

In Dear Good Morning helpt Lienke de Jong je een ochtendroutine op te stellen, waardoor je fitter, gelukkiger en succesvoller gaat worden. Goed nieuws: je hoeft niet om 5.00 ’s ochtends op te staan als je dat niet wilt, je maakt al grote stappen met één minuut extra tijd.

Dit was een Nederlands boek en dat merkte ik direct: nuchter, realistisch en heel erg motiverend. De opzet is hetzelfde als The Miracle Morning, maar alle lovende recensies zijn hier niet tot nauwelijks aanwezig. Daarnaast vond ik de tips ook veel praktischer en minder intensief.

4. Herman Koch – Finse dagen

In Finse dagen keert Herman Koch terug naar Finland en zijn jeugd in Amsterdam-Zuid. Op feestjes, tijdens etentjes wordt Herman Koch vaak op meewarige toon gevraagd naar zijn ‘Finse periode’. Hij doet er zelf ook lacherig over, en dat heeft alles te maken met de ongeloofwaardigheid van zijn verblijf in Finland.

Ik vind Herman Koch een fantastische schrijver en ik denk dat ik dit boek ook een hoger cijfer zou geven als ik het gelezen had, maar als luisterboek vond ik dit boek niet helemaal geschikt. Dit kan komen doordat het non-fictie was of dat het verhaal gewoon niet helemaal paste bij mijn eigen sfeer op dat moment.

Jet van V

5. Jet van Vuuren – Vluchtweg

Tijdens een zeiltocht in Friesland verdrinkt de zeventienjarige Femke voor de ogen van haar zusje Judy. Twintig jaar later, wanneer Judy denkt haar trauma te hebben verwerkt, is ze terug in Friesland. Tijdens haar verblijf dringen zich steeds meer onverwerkte beelden van de zeiltocht aan haar op. Is het waar en is Femke niet door een ongeluk omgekomen, maar vermoord?

Het is een goed boek om te luisteren: misschien iets te simpel om te lezen, maar heerlijk om te luisteren onderweg. Het verhaal kent weinig hoofdpersonen en het was makkelijk te volgen. En ik moet zeggen: ik was blij als ik in de auto stapte, zodat ik verder kon luisteren. Ik wist op een gegeven moment wel wie de dader was, maar wat er precies gebeurd was en waarom: dat had ik echt niet kunnen raden. Vooral als luisterboek dus heerlijk! De vertelstem was trouwens ook heel aangenaam.

6. Matthias M.R. DeclercqDe ontdekking van Urk

Matthias M.R. Declercq werd in 2009 een dag naar Urk gestuurd om verslag te doen van een moordzaak. Het dorp fascineerde hem zo, dat hij tien jaar later besluit op het voormalige eiland te gaan wonen, om te doen wat indertijd niet is gelukt: doordringen tot de kern van deze voor de buitenwereld zo onbekende gemeenschap.

Interessant boek over Urk waar je als buitenstaander alleen de geruchten over kent. De gesloten gemeenschap is na dit boek niet meer zo gesloten. De geruchten komen allemaal aan bod: drugs, het geloof, visfraude. Toch had ik het boek liever fysiek gelezen. Het luisterboek had echt de perfecte stem. Het was fijn om naar te luisteren, maar door alle feiten had ik dit toch liever gelezen. Zo kun je een feit tenminste een aantal keer lezen of even terugbladeren. Nu weet ik niet of ik echt alles goed heb opgeslagen.

Ik ga in 2022 zeker door met het luisteren van boeken! Ik vind het ideaal voor onderweg of tijdens het sporten. Mijn favoriete boeken van 2021 waren Blondjes Beleggen Beter van Janneke Willemse en Vluchtweg van Jet van Vuuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *