MINI-REVIEW: Gilles van der Loo – Dorp

Waar gaat ‘Dorp’ over?

Melchior Bastiaanse is weduwnaar en beheerder van de kerk in een dijkdorp dat hij gedurende zijn leven opgeslokt zag worden door het grote Amsterdam. Maar zijn dorp is niet het enige wat hij verloor. Als Melchior op een regenachtige dag een klein meisje in zijn moestuin aantreft dat daar op zoek zegt te zijn naar een ijsvogel, komt de deur naar zijn verleden op een kier te staan. Hij biedt haar en haar moeder onderdak, maar trekt die deur daarmee steeds verder open. Op een stille winterdag zo’n zestig jaar geleden verdronk zijn klasgenootje Micha Meijer in een buitendijkse sloot. Was Melchior echt de vergeefse redder die het dorp daarna van hem maakte?

Wat een bijzonder boek over het leven van een man gevolgd door een vogel. Het klinkt als een gek verhaal en zelfs niet zo geloofwaardig. Maar dat is het dus wel! Het leest lekker weg, de hoofdpersonen zijn interessant en je wilt heel graag weten wat er in het verleden is gebeurd waardoor Melchior nog steeds zo gekweld is.

“Mijn jongen leek een gebarsten ding, maar misschien was hij dat al toen hij voor het eerst mijn aandacht trok, toen ik hem begon te volgen”

Ik vond het vooral mooi dat de schrijver laat zien dat je in het verleden ooit iets ‘slechts’ kan hebben gedaan, maar dat dat niet altijd hoeft te betekenen dat je een slecht mens bent. En nog belangrijker: dat je als mens kunt veranderen en je dat zelf ook mag zien. Hoe moeilijk dat ook kan zijn. Dat laat Melchior pijnlijk duidelijk zien.

Dorp van Gilles van der Loo is genomineerd voor de longlist van de Libris Literatuurprijs 2022.


Favoriete quote

“Het diertje keek hem aan, kantelde zijn kop, en de blik die dat ene kraaloog hem toewierp is hem bijgebleven. Alsof het iets heeft losgerammeld in zijn geheugen waar hij lang niet bij heeft gekund.”


Pagina’s

168 pagina’s
(dun boek)

Genre

Roman

Conclusie

Dorp van Gilles van der Loo is een mooi en klein verhaal met een originele insteek door de toevoeging van de vogel. Toch is dit ook een boek dat ik niet zo snel zou onthouden. Daarom krijgt dit boek van mij drie sterren.


Titel: Dorp • Auteur: Gilles van der Loo • Uitgever: Van Oorschot • Genre: Roman • Pagina’s: 168 • Sterren:


BoekenBoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *