MINI-REVIEW: Albert Camus – De vreemdeling

Waar gaat ‘De vreemdeling’ over?

In De vreemdeling schiet hoofdpersoon Meursault op klaarlichte dag een man dood. Hij heeft er geen verklaring voor. In het proces dat volgt weigert hij zich fatsoenlijk te verdedigen en zich aan te passen aan de normen van de maatschappij. Uiteindelijk belandt hij in de gevangenis, waar hij zijn executie afwacht.

Ik wist niet dat zo’n dun boekje, zo’n indruk kon achterlaten. Ik heb echt genoten van De vreemdeling. Het voelt heel tegenstrijdig: de hoofdpersoon Meursault staat terecht voor moord en hij voelt kil en leeg aan (de dag na het overlijden van zijn moeder gaat hij alweer op date met een vriendin).

Maar ook hoe hij zijn moeder in het verzorgingshuis heeft gestopt: het is totaal niet menselijk. De toon van het boek voelt daardoor een beetje lachwekkend. Ik zag als lezer soms ook niet de ernst in van de gebeurtenissen. Dit kwam echt door de schrijfstijl.

“Het was alsof ik vier keer kort aanklopte op de deur van het ongeluk”

En toch, toch kreeg ik een beetje medelijden met hem. Hij voelde zo eenzaam, emotieloos en droevig aan. Terwijl hij heel intelligent is en weet hij wat er gaat gebeuren.

Je weet als lezer niet precies waarom hij het gedaan heeft. Maar als hij eenmaal in zijn cel zit, dan is het toch een beetje zielig en hoop je misschien dat hij een tweede kans krijgt, zodat hij gaat zien dat zijn leven wel zin heeft en dat je daar anderen voor nodig hebt. Of is dit juist wat Albert Camus wil vertellen: de absurditeit en zinloosheid van het leven?

Een heel vreemd verhaal en misschien heb ik het niet eens allemaal begrepen. En juist daarom was het voor mij een ontzettende aanrader. Ik heb nog dagen na het lezen nagedacht over dit verhaal.


Favoriete quote

“Het leek mij allemaal een soort kleurloos water te worden waarin ik de weg kwijt was”


Pagina’s

142 pagina’s
(dun boek)

Genre

Roman

Conclusie

Grote vragen over de zin en vrijheid van het leven, verwerkt in een heel dun boekje met een zeer fijne schrijfstijl. Ik vond De vreemdeling een aanrader!


Albert Camus – De vreemdeling

Titel: De vreemdeling
Auteur: Albert Camus
Uitgever: De Bezige Bij
Pagina’s: 142
Sterren:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *