MINI-REVIEW: Toshikazu Kawaguchi – Voordat de koffie koud wordt

Waar gaat ‘Voordat de koffie koud wordt’ over?

In een steegje in Tokio zit al meer dan honderd jaar een café dat zorgvuldig gebrouwen koffie schenkt. Dit cafeetje biedt de klanten een unieke ervaring: de kans om terug in de tijd te reizen. Voordat de koffie koud wordt beschrijft vier verhalen van cafégasten die het verleden een bezoekje willen brengen. De eerste wil de man die haar verliet confronteren, de tweede wil een brief terugvinden van haar man wiens geheugen is verdwenen door de ziekte van Alzheimer, de derde wil haar zus voor een laatste keer spreken en de vierde wil haar dochter voor de eerste keer ontmoeten. Maar de reis naar het verleden is niet zonder risico: de gasten moeten naar het heden terugkeren voordat hun kopje koffie koud geworden is.

Wat was dit een prachtig boek! Het zijn verdrietige verhalen en toch zit er zoveel tederheid en liefde verwerkt in dit boek.

Het zijn vier verhalen over vier verschillende levens die allemaal terechtkomen in het café waar ze terug willen keren naar het verleden. Het lijken vier verhalen die niks met elkaar te maken hebben, maar toch komt er in elk hoofdstuk iets terug van een ander leven. Dit vond ik echt prachtig gedaan.

“Mensen kunnen puur met hun hart moeilijkheden in de werkelijkheid, hoe pijnlijk ook, te boven komen”

Het is heerlijk vlot en eenvoudig geschreven waardoor ik door de hoofdstukken heen vloog. Daarnaast is het zo beeldend beschreven, dat je de mensen, het café en zelfs de geest zo voor je ziet.

Ja, je hoort het goed: een geest. Er zitten heel wat surrealistische scènes in dit boek en toch had ik geen moment het gevoel dat het niet echt was of dat dit boek niet voor mij geschikt was.

Het gaat dus over tijdreizen. Een onderwerp waar veel over geschreven is en waar ik niet altijd van houd. Maar doordat de verhalen zo liefdevol zijn en je stuk voor stuk begrijpt waarom ze op de stoel naar het verleden gaan zitten, voelt het heel echt en menselijk aan.

Ik weet nu al dat dit één van mijn favoriete boeken van 2022 is!


Favoriete quote

“‘Dus ik vergeet je inderdaad?’ mompelt Fusagi zachtjes met zijn ogen naar de grond gericht.”


Pagina’s

256 pagina’s
(dun boek)

Hoofdpersonen

Kei
Kazu
Nagare

Genre

Roman

Droevig

Verrassend

Liefde

Vreugde

Spanning

Angst


Conclusie

Voordat de koffie koud wordt is een klein verhaal. Het is niet een spannend, eng of heftig boek. Maar het zit ‘m juist in de menselijkheid. Ze willen allemaal iets over doen uit het verleden om hun leven een andere richting te geven. Zo bijzonder. Dit boek zit in mijn hart!


Toshikazu Kawaguchi - Voordat de koffie koud wordt

Titel: Voordat de koffie koud wordt
Auteur: Toshikazu Kawaguchi
Uitgever: Meulenhoff
Pagina’s: 256
Sterren:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *