Waar je op moet letten als je een e-reader koopt

Ik ben al een aantal jaar in het bezit van mijn geliefde Kobo. Ik weet dus inmiddels wel waar je op moet letten als je op zoek bent naar een (nieuwe) e-reader. Daarom geef ik je in dit artikel een aantal tips voor als je van plan bent een e-reader te kopen.

Het beeldscherm

Het beeldscherm is een belangrijk punt bij de aankoop van een e-reader. Het lijkt mij dat je graag wilt dat het beeldscherm net zo leest als een papieren boek: dus rustig voor de ogen en goed leesbaar in de zon. Daarom is het goed om te kijken of het een e-inkscherm of een lcd-scherm heeft. Een tablet heeft bijvoorbeeld een lcd-scherm: heel mooi, maar vermoeiend om langdurig op te lezen. Daarnaast verbruikt dit scherm veel meer energie en is de batterij daardoor sneller leeg. Ik zou persoonlijk dus kiezen voor een e-inkscherm. Het leest net als een papieren boek (en dus fijn voor de ogen!) en het is goed leesbaar in de zon. De meeste merken hebben trouwens een e-inkscherm. Maar check dit voor de zekerheid wel even als je een e-reader gaat kopen.

Gewicht

Er zit veel verschil in het gewicht van e-readers. Ik vind het zelf belangrijk om liggend in de vakantie te kunnen lezen en dan is het fijn dat ik een lichtgewicht e-reader in mijn handen heb. Vergelijk het gewicht eens met andere merken als je op zoek bent naar een geschikte e-reader. Wie weet vind je wel een veel lichtere versie!

Batterijduur

Dit was voor mij ook een belangrijk onderdeel tijdens mijn zoektocht naar een e-reader. Als je op vakantie bent wil je niet elke dag je e-reader opladen. Daar heb je geen zin in, maar je hebt er soms ook gewoon geen tijd voor. Daarom is het handig om de batterijduur te checken van verschillende e-readers. Mijn e-reader gaat bijvoorbeeld zo een week mee en dat is fijn, want dat betekent dat ik bij korte citytrips niet eens mijn oplader hoef mee te nemen!

Schermverlichting

Hoe lekker kan het zijn om in het donker nog een laatste hoofdstuk te lezen? Schermverlichting is dan ideaal! Ik dacht zelf dat ik dit niet nodig had, totdat ik een e-reader kocht met schermverlichting. Ik was in één klap verkocht. Ideaal om ’s avonds nog wat te lezen. Je valt er niemand mee lastig, maar je kunt toch nog eindeloos doorlezen (heel handig als je een jetlag hebt). Let er dus op dat je kunt kiezen uit e-readers met schermverlichting, e-readers met extern leeslampje of e-readers zonder verlichting.

Touchscreen

Je hebt e-readers met een touchscreen of met fysieke knoppen. Het is net wat jij fijner vindt. Ik heb zelf gekozen voor een touchscreen, dat vind ik persoonlijk heel makkelijk lezen. Zo hoef je tenminste niet uit te zoeken wat de functie is van de knopjes en tijdens het lezen hoef je de bladzijde alleen maar om te slaan door te tikken op het scherm. Maar misschien vind jij het juist veel fijner om met knoppen te werken.

Wifi

Op de meeste e-readers vind je tegenwoordig wifi. Nu hoor ik je denken: maar dat heb je toch helemaal niet nodig? Dat dacht ik ook, maar ik ben er nu toch wel blij mee. Ik kan gemakkelijk via Bol.com nieuwe ebooks kopen via mijn e-reader zonder eerst de computer te gebruiken. Daarnaast zit er soms een webbrowser op een e-reader, al werkt dit op een e-inkscherm nog erg traag. Het is aan jou de keuze of je wifi op een e-reader belangrijk vindt.

Tekstinstellingen

De lettergrootte instellen is ontzettend handig: soms heb je namelijk te maken met een ebook waarbij het lettertype extreem klein of groot is ingesteld. Als je dan niet het lettertype of de lettergrootte kunt aanpassen, zit je elke dag te turen naar een piepkleine of -grote tekst.

Geheugenopslag

Als je een wereldreis van een jaar gaat maken, wil je waarschijnlijk ontzettend veel boeken op je e-reader hebben staan. Het geheugen wordt dan ineens heel erg belangrijk. Dit bepaald namelijk hoeveel boeken je op kunt slaan op je e-reader. Als je per vakantie maar 4 boeken meeneemt en je het niet erg vindt om vaak je e-reader aan de computer te hangen, dan is het geheugen natuurlijk minder belangrijk. Het ligt er dus een beetje aan wat jij van plan bent.

Waterdicht

Vind je het fijn om te lezen in bad, aan het strand of in het zwembad? Dan is het handig om eens te kijken naar e-readers die waterdicht zijn. Tegenwoordig zijn er al verschillende e-readers op de markt die waterdicht zijn. Ikzelf heb geen waterdichte e-reader. Ik kocht de mijne jaren geleden toen er nog geen waterdichte e-readers bestonden. Maar ik ben ook niet zo’n waterrat en daardoor mis ik het eigenlijk (nog) niet. 😉

Verschillende bestanden toevoegen

De meeste ebooks zijn epubs en deze passen volgens mij wel op elke e-reader. Maar soms krijg je ook te maken met andere bestanden. Denk aan een PDF-bestand of een Word-document voor je werk. Wil je deze bestanden ook op je e-reader kunnen lezen? Dan is het verstandig om eerst even goed uit te zoeken welke e-readers deze bestanden lezen. Het zou zonde zijn als je thuis je e-reader uitpakt en erachter komt dat je je werkbestanden niet kunt openen…

Best verkochte merken

Als je op internet op zoek bent naar de verschillende mogelijkheden op het gebied van e-readers kom je al snel dezelfde merken tegen. Dit zijn volgens mij de merken die op dit moment het best verkocht worden: Kobo, ICARUS, Kindle en PocketBook.

Welke e-reader heb ik?

Ik ben zelf al jaren in het bezit van een Kobo Glo, dus ik kan alleen over dit merk mijn mening geven en ik kan je vertellen dat het één van mijn beste aankopen ooit is geweest. Hij gaat al jaren mee, de batterij is nog steeds erg goed, het touchscreen is nog steeds niet beschadigd en ik kan eindelijk liggend (aan het strand) een boek uitlezen zonder dat ik lamme armen krijg. Mijn hele review over de Kobo Glo lezen? Dat kan hier.

Ik hoop dat je wat gehad hebt aan deze tips en dat je snel een goede beslissing kunt nemen voor jouw favoriete e-reader. Succes!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *