MINI-REVIEW: Trevor Noah – Kleurenblind

Waar gaat het boek ‘Kleurenblind’ over?

Trevor Noahs bijzondere levensverhaal – van een arme jeugd onder de apartheid in Zuid-Afrika tot geliefde comedian en presentator van The Daily Show – begon met een misdaad: zijn geboorte. Hij werd, hoewel gemengde relaties verboden waren, geboren als zoon van een blanke Europese vader en een zwarte Xhosa-moeder, die voor de buitenwereld moest doen alsof ze zijn nanny was in de weinige momenten dat ze als gezin samen waren. Zijn briljante, excentrieke moeder speelde een hoofdrol in zijn leven: ze was komisch en diepgelovig (ze gingen zes dagen per week naar de kerk en op zondag zelfs drie keer), en hielp Trevor op zijn hobbelige weg naar wereldfaam.

Wat is Kleurenblind van Trevor Noah een bijzonder levensverhaal! Tijdens mijn reis door Zuid-Afrika las Veronique dit boek in het Engels. De Nederlandse titel is iets minder goed gelukt, maar het verhaal blijft natuurlijk hetzelfde en even indrukwekkend.

“Kortom, bij mijn geboorte overtrad ik de wet al.”

Ik had het boek dan ook zo uit. De apartheid, feminisme, geweld, arm en rijk: het zijn zomaar wat thema’s die Trevor Noah op tafel legt. Met boordevol humor en een fijne schrijfstijl, weet hij je mee te nemen naar zijn jeugd in Zuid-Afrika. En dat is een schokkend levensverhaal.

Boekrecensie: Trevor Noah - KleurenblindIk heb er nooit bij stil gestaan dat je met een gemengde afkomst zo’n onmogelijke positie hebt in Zuid-Afrika. Trevor Noah laat dit aan de hand van bepaalde wetten en zijn leven haarscherp zien. Elk hoofdstuk begint met zo’n wet. Maar ook de verschillende verhalen uit het leven van Trevor Noah zijn heftig. Zo vertelt hij dat ze als familie rupsen aten omdat er niet genoeg geld was. Of dat zijn moeder neergeschoten werd. Heftige gebeurtenissen, die afgewisseld worden met kleine anekdotes.

“Tijdens de apartheid bestond er geen openbaar vervoer voor de zwarte bevolking, maar blanken wilden natuurlijk wel dat we kwamen opdagen om hun vloeren te dweilen en hun badkamers te schrobben.”

De meeste biografieën gaan over al het succes, maar Trevor kiest ervoor om zijn eigen carrière helemaal weg te laten en het te hebben over zijn jeugd. Dat maakt dit boek nog heftiger.

Conclusie

Een biografie met heel veel diepgang door thema’s als de apartheid en armoede. Kleurenblind van Trevor Noah heeft enorme indruk op me gemaakt.


Uitgever: Lev. • Genre: Non-fictie • Pagina’s: 304 • Sterren:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *