MINI-REVIEW: Thomas Olde Heuvelt – Orakel

Waar gaat het boek ‘Orakel’ over?

Op een mistige winterochtend zien Luca Wolf en Emma Reich een achttiende-eeuws zeilschip in een bollenveld bij de duinen liggen. Orakel, staat er op de achtersteven. Het ligt er, in alle opzichten, verkeerd. Emma kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en gaat het luik op het hellende dek binnen. Niemand ziet haar nog terug. Luca blijft verbijsterd achter: hij wilde haar wel achternagaan, maar iets hield hem tegen. De uitdrukking op haar gezicht toen ze door het luik ging, maakte hem bang… Niet veel later zijn er elf mensen verdwenen, worden Luca en zijn moeder afgeschermd van de wereld vastgehouden en staan de geheime diensten voor een raadsel. Alles moet uit de kast worden gehaald om een mediastorm te voorkomen. Maar als men graaft in een ver verleden om het mysterie van de Orakel te ontrafelen, blijkt het schip een voorbode te zijn van iets onheilspellends.

Wat een heftig en intens boek! Het verhaal zit goed in elkaar: een oud schip dat op mysterieuze wijze in een weiland verschijnt, twee kinderen die het schip vinden en daarna de verdwijning van vele dorpelingen die in het luik van het schip stappen. Klinkt heerlijk, toch?

“Niet lang daarna zou de mist optrekken, waardoor de bewoners van de eerste huizenrij in Noordwijk enkele honderden meters verderop het zicht zou worden geboden op de Orakel, die daar die winterochtend zo merkwaardig in het veld tegen de duinen lag.”

En dat is het ook zeker! Maar je moet je één ding wel afvragen voordat je begint met lezen: houd je van horror? Want wat is het af en toe surrealistisch. Waar het bij Hex een verhaal werd dat enorm realistisch overkwam als horrorverhaal, was het bij Orakel op een gegeven moment iets te groots en dus ook een beetje onrealistisch.

Gelukkig weet Thomas Olde Heuvelt ook nog een oude bekende uit zijn vorige boek Hex toe te voegen. Namelijk Grim! Heel leuk dat deze twee verhalen samenkomen.

Orakel is een intense leeservaring. Het is heel erg veel horror en ik dacht bij elk hoofdstuk alleen maar: ‘wat ben ik toch aan het lezen’? Maar het verhaal weet je toch van begin tot het einde te boeien. En dat vind ik knap, want normaal gesproken zou ik heel snel afhaken als het onrealistisch werd.

Omdat ik Hex fantastisch vond, geef ik dit boek wat minder sterren, maar dat neemt niet weg dat Thomas Olde Heuvelt weer een heerlijk boek heeft geschreven voor de echte horror-fans. Als je van Stephen King houdt, zou ik dit boek zeker een kans geven!

“En wat als de zee nou gewoon honger had?”

Conclusie

Nadat je Orakel hebt gelezen denk je alleen maar: ‘WAT HEB IK NET GELEZEN?’ Ik weet het nog steeds niet. En dat maakt dit een heerlijk boek. Want geloof me, dit boek spookte nog dagen door mijn hoofd. Vind ik het onrealistisch? Ja. Vind ik het toch een goed boek? Absoluut!


Uitgever: Boekerij • Genre: Horror • Pagina’s: 456 • Sterren:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *