MINI-REVIEW: Teun van de Keuken – De supermarktsurvivalgids

Waar gaat ‘De supermarktsurvivalgids’ over?

Teun van de Keuken is de best denkbare reisleider voor de supermarkt. De afgelopen jaren heeft hij enorm veel kennis opgedaan over de voedselindustrie en van die ‘insider tips’ kun jij nu profiteren. Teun voert je langs de belangrijkste bezienswaardigheden op de afdelingen van de grootgrutter en vertelt je waar je de grootste gevaren kunt verwachten. Hij leert je ook van de gebaande paden af te wijken en door de marketingtaal op de verpakkingen heen te prikken zodat je nooit meer met onzinproducten thuiskomt. Ook deze gids staat boordevol praktische tips: hoe bereid je je voor, wat moet je kopen en wat juist niet? Hoe lees je een etiket?

Wat is dit een leuk boek! Ik houd van het tv-programma de Keuringsdienst van Waarde waarin onder andere schrijver Teun van de Keuken laat zien wat fabrikanten ons vertellen en wat ze ons in reclames verkopen. Dit boek is wat mij betreft een aanvulling op dit programma. Er zitten misschien wat dubbelingen in, maar dat maakt dit boek alleen maar completer.

De hoofdstukken zijn verdeeld in verschillende afdelingen in de supermarkt. Van de vis- tot de broodafdeling: na het lezen van dit boek weet je precies wat je wel en vooral niet moet kopen. Bij elke afdeling heb ik wel een keer verbaasd gekeken (ik schaam me een beetje om dat te zeggen, want dat betekent dat ik toch best veel rotzooi naar binnen zit te werken).

Gelukkig viel er ook veel te lachen. De grappige telefoongesprekken met woordvoerders van verschillende merken staan er uiteraard in. De marketingtaal vond ik persoonlijk het leukst: de goed bezig repen van Bolletje waar meer suiker in zit dan de titel doet vermoeden, de rare woorden op verpakkingen (wanneer is iets ‘extra vers’, ‘culinair’ of ‘vers ingevroren’?). Het komt er allemaal in voor.

Conclusie

Het is een leuk, grappig en handig boek om in je boekenkast te hebben staan. Ook leuk als cadeau voor echte foodies (want wedden dat zij ook niet zoveel weten?). Wees er alleen wel op voorbereid: na dit boek weet je even niet wat je in de supermarkt moet kopen. Zelfs als je veel afleveringen van de Keuringsdienst van Waarde al gezien hebt. Wat klopt er eigenlijk wel? Ik zal het me vanaf nu bij elke verpakking afvragen…

Boekentip van Readabook.nl


Teun van de Keuken – De supermarktsurvivalgids | Meulenhoff | Koken
Bekijk op Bol.com | Mijn beoordeling:
(8.5)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *