Boekrecensie: Virginia Woolf - Mevrouw Dalloway

Waar gaat het boek ‘Mevrouw Dalloway’ over?

Op een mooie zomerochtend gaat Clarissa Dalloway de deur uit om bloemen te kopen. Ze is bezig met de laatste voorbereidingen voor het feest dat ze die avond gaat geven. Terwijl ze door Londen loopt overdenkt ze haar leven. Elders in London wordt Septimus Smith, zwaar getraumatiseerd teruggekeerd uit de Eerste Wereldoorlog, geplaagd door hallucinaties. Hun levens kruisen elkaar op verrassende wijze.

Ik moest heel erg wennen aan dit boek. De schrijfstijl met lange zinnen en gedachten die voorbij vlogen: het was vooral in het begin moeilijk te volgen. Het hielp ook niet dat er ontzettend veel namen genoemd werden.

Daarnaast zaten er geen hoofdstukken in dit boek. Normaal gesproken lees ik door tot een nieuw hoofdstuk. Dit was nu niet mogelijk en daardoor wat minder praktisch.

Met andere woorden: ik had dit boek moeten lezen zonder een studie en werk in mijn achterhoofd. 😉 Neem dus echt even de rust voordat je aan deze roman begint! Lees ‘m op vakantie of op een druilerige zondag in plaats van na het werk.

Maar vond ik het daarom een slecht boek? Absoluut niet! Ik had gewoon echt even de tijd moeten nemen voor dit boek. Juist die lange zinnen en overpeinzingen had ik langzaam tot mij moeten nemen in plaats van snel door te lezen. Ik heb dus ook besloten om dit boek een keer op vakantie mee te nemen. Dan heb ik tenminste echt de rust.

“Mevrouw Dalloway zei dat ze de bloemen zelf wel ging kopen.”

Het is namelijk een prachtig boek, dat zag ik zelfs in mijn drukke periode. De vele mensen die voorbij flitsen en je niet leert kennen. Je kent alleen wat flarden gedachten en dan vervolg je weer de weg van Clarissa of Septimus. Dat leest wat moeilijk weg (want wie is nou wie?), maar het is wel heel fascinerend en mooi geschreven. Ik heb deze opzet ook nog nooit eerder gezien.

Een tip is dan ook om wat achtergrondinformatie te zoeken. Zo las ik de nieuwsbrieven van Uitgeverij Rainbow. Deze hielpen mij enorm om Mevrouw Dalloway beter te begrijpen.

Conclusie

Een boek waar je echt even de tijd en rust voor moet vinden. Maar als je dat eenmaal doet en je je er helemaal voor openstelt, dan is het een prachtig boek met thema’s om over na te denken (denk aan psychische problemen en ouderdom).


Uitgever: Rainbow • Genre: Roman • Pagina’s: 189 • Sterren:


Geef een antwoord