MINI-REVIEW: Charlie Mackesy – De jongen, de mol, de vos en het paard

Waar gaat ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ over?

De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy is een moderne fabel voor jong en oud. De 100 illustraties en de poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen de jongen en de drie dieren. De universele lessen die ze samen leren zijn stuk voor stuk levenswijsheden. 

Aaah wat een hartverwarmend boek is dit! Er straalt zoveel liefde en vriendschap vanaf dat je dit boek echt moet doorbladeren als je je niet zo lekker in je vel zit. Eigenlijk geeft elke pagina je een mooie wijsheid mee.

‘Wat lijkt jou de grootste tijdverspilling?’ ‘Jezelf met anderen vergelijken’, zei de mol.

Het boek gaat over, hoe kan het ook anders: een jongen, mol, vos en paard. Ze zijn allemaal anders en hebben allemaal hun eigen zwaktes. Maar ze hebben zeker ook allemaal sterke eigenschappen. Dit laat de schrijver zo mooi zien aan de hand van illustraties en poëtische teksten.

“De jongen zit vol vragen, de mol hunkert naar taart. De vos is vooral stil want het leven heeft hem pijn gedaan. Het paard is het grootste wat zij ooit zijn tegengekomen en ook het zachtaardigste.”

‘We wachten vaak tot iemand iets liefs doet… maar lief zijn voor jezelf kan nu beginnen’, zei de mol.

En hoe mooi is het dat ik dit boek kreeg van een vriendin voor mijn verjaardag? Dit boek blijft voor altijd in mijn boekenkast staan. Dat weet ik zeker.

Zoals de auteur zelf al zegt is dit boek voor iedereen, of je nu 8 bent of 80. En zo voelt het ook echt. Het boek heeft op elke pagina een illustratie staan met een bijbehorende tekst (en vertaald door Arthur Japin!). Allebei gemaakt door Charlie Mackesy: een illustrator en heel leuk om te volgen op zijn populaire Instagram-account.


Favoriete quote

“Onthoud altijd dat je ertoe doet, jij bent belangrijk, er wordt van jou gehouden, en jij verrijkt de wereld zoals niemand anders dat kan”


Pagina’s

128 pagina’s
(dun boek)

Hoofdpersonen

De jongen
De mol
De vos
Het paard


Genre

Young adult


Thema’s: vriendschap, moed, eenzaamheid en zelfliefde

Liefde

Verrassend

Droevig

Vreugde

Spanning

Angst


Conclusie

De jongen, de mol, de vos en het paard is een heel bijzonder en lief boek! Het geeft je troost als je het even niet ziet zitten. Inclusief prachtige teksten en mooie illustraties. Ik ben fan van dit boek!


Titel: De jongen, de mol, de vos en het paard • Auteur: Charlie Mackesy • Uitgever: KokBoekencentrum • Genre: Young adult • Pagina’s: 128 • Sterren:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *