Hoe bevalt de e-reader Kobo Glo?

Ik was altijd een beetje sceptisch als het over e-readers en digitale boeken ging. Wat moet ik met zo’n ding als ik juist mijn nieuwe boeken in een boekenkast wil? Maar nadat ik een rondreis door Thailand had gemaakt en ik met meerdere boeken sleepte, was ik toch wel overtuigd dat het handig kon zijn op reis. Ik wilde er ook één!

Het was even zoeken welke e-reader ik zou kopen (ik bedoel, hoe moet je kiezen tussen al die merken?), maar uiteindelijk koos ik voor de Kobo Glo. Een kleine e-reader met een lichtje zodat je ook in de avond makkelijk kan lezen!

Lezen op een e-reader

Ik heb de Kobo Glo nu een half jaar in huis en de vraag is natuurlijk: wat vind ik ervan? Heel simpel: Het lezen op een e-reader is fijn. Hij ligt lekker in de hand en het scherm is fijn en makkelijk leesbaar. Ik heb niet het gevoel dat ik zit te lezen op een apparaat. Eigenlijk is er maar één conclusie: een e-reader leest precies hetzelfde als een papieren boek. Je krijgt geen last van je ogen, de paginanummers staan duidelijk in beeld en het lettertype is goed te lezen. De extra toevoeging van het lampje maakt deze e-reader bijzonder. Heerlijk om ’s avonds te lezen zonder licht. Als je daarbij optelt dat een e-reader heel licht is en je in bed geen lamme armen meer hebt, dan zijn er eigenlijk best veel voordelen.

Uiterlijk

De Kobo Glo heeft een mooi en strak design. Hij is klein en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Ik heb zelf gekozen voor een witte e-reader met een grijze achterkant. Maar er zijn meerdere variaties (dat de keuze trouwens extra lastig maakt).

➕ Voordelen

 • De maat en het gewicht zijn ideaal. Hij past in één hand (en dat is uniek met mijn kleine handjes!) en hij is ontzettend licht. Ideaal als je in bed een enorm dik boek wilt lezen!
 • Het lichtje. Ik vind het ontzettend fijn om ’s avonds te lezen met mijn e-reader, zonder dat ik het licht aan hoef te doen. Ik zou nu al niet meer zonder kunnen.
 • In de zon lezen kan gewoon! Het is misschien zelfs fijner dan een gewoon boek.
 • Niet veel knopjes. Het apparaat is fijn in gebruik: alles wat je nodig hebt staat er simpel op. Het enige echte knopje is de aan/uit knop en de lichtfunctie. Voor de rest is alles te bedienen met het touchscreen. Heel handig!
 • Statistieken. Ik hou van lijstjes en beoordelingen. Op deze e-reader zit een leuk extraatje: statistieken! Je kunt precies zien hoeveel boeken je met je e-reader hebt gelezen, maar ook hoeveel pagina’s en hoeveel uur je in totaal hebt gelezen. Je kunt ook nog eens badges ontvangen. Hoe leuk is dat?
 • De batterij gaat ontzettend lang mee. Ik heb het niet echt bijgehouden, maar voor mijn gevoel gaat de batterij weken mee. Op vakantie hoef je de e-reader waarschijnlijk niet op te laden. Of je moet hem de hele dag aan laten staan inclusief het lampje…

➖ Nadelen

 • Ik vind hem af en toe best traag. Als ik bijvoorbeeld naar de volgende bladzijde klik, kan het voorkomen dat hij niet doorbladert. Dat kan heel vervelend zijn als het enorm spannend wordt en je het plot nadert.
 • Je boekenkast wordt niet gevuld met mooie boeken.
 • Je steunt er geen boekwinkels mee.

Conclusie

Ik ben er nog steeds van overtuigd dat een e-reader het papieren boek niet kan vervangen. Ik bedoel, ik hou van een papieren boek: even ruiken aan de nieuwe pagina’s (of is dat raar?), het bladeren in een boek en zien hoever je bent. En natuurlijk een mooi exemplaar om toe te voegen aan je boekenkast.

Maar een e-reader heeft ook zo zijn voordelen. Op reis is een e-reader ontzettend handig. Je neemt zo 100 boeken mee zonder er daadwerkelijk mee te slepen. Maar ook in de trein of in bed is het ideaal: nooit meer vermoeide armen!

Ik ben dus wel een beetje om. Al zou ik altijd papieren boeken blijven kopen. Maar ik zal de Kobo Glo zeker aanraden als je veel reist!


Kobo Glo | Prijs: € 119,- | Bekijk op Bol.com


45 reacties

 1. Oooh, ik word echt even heel hebberig van die stats! Gelukkig heb ik al een eReader en voor de stats heb ik Goodreads, maar toch :P. Lijkt me trouwens wel een heel fijn ding met dat lichtje!

 2. Stiekem zijn e-readers toch wel heel fijn he?
  Ik heb mijn kindle nu bijna anderhalf jaar en ben er heel blij mee. Hij glijdt zo in m’n tas, weegt niks en op reis zet ik er een lading boeken heb zodat ik niks te kort kom.

  Het ruiken aan nieuwe boeken blijft altijd lekker (doe ik ook), en het uitbreiden van de bibliotheek kan natuurlijk ook niet gestopt worden.

 3. Ik twijfel altijd omdat ik dacht dat het lezen niet zo fijn zou zijn op een e-reader. Van anderen had ik al gehoord dat het meevalt, maar nu jij het zegt geloof ik je meteen haha 😉
  Misschien toch wat voor mij.

 4. Ik heb nu al twee jaar een Kindle en kan hem niet meer missen, zeker op reis is het super handig. Zit altijd in mijn handtas, dus heb altijd een ‘boek’ mee voor als ik ergens eens wat langer moet wachten..

 5. Ik ben helemaal in love met mijn ereader. De mijne is een sony en het lichtje zit verwerkt in het hoesje van mijn e-reader. Wel jaloers op het statistieken onderdeel! Die heb ik niet op mijn e-reader! Maar ik ben nu ook gestart met het gebruiken van goodreads dus hopelijk kan ik daar iets uit afleiden 😉

 6. Ik had al vrij snel een e-reader, dus die van mij heeft niet allemaal van die stoere extra dingen zoals statistieken bijhouden. Maar hij is wel fijn, ik begin er steeds meer aan te wennen!

 7. Hier was ik echt benieuwd naar! Ook of je ermee in de zon kon lezen, maar dat kan dus! Klinkt als een ideaal apparaat, alleen kan ik op dit moment de boeken nog ff niet los laten. Heeft voor mij meer charme, maar voor op reis lijkt me deze eReader heel handig.

 8. Leuk artikel!
  Ik ben ook verslaafd aan mijn ereader.
  De jouwe is dus ook zo nu en dag traag met het omslaan van de bladzijde… de mijne een Aluratek Libre Pro heeft dat ook, dat vind ik wat minder geslaagd. Wat ik lees van anderen heeft de Sony dat niet……

 9. De laatste weken twijfel ik ook heel erg om een e-reader te kopen. Ik ging met mijn schoonzus mee en zij besloot de Sony e-reader te nemen. Nu heb ik een boek op mijn iPhone staan en lees ik dit als ik ga slapen. Toch wil ik liever een grote scherm. Binnenkort maar even rondkijken; ik twijfel tussen een Kobo en een Kindle.

  En inderdaad, ik koop liever een boek dan een ebook. Het voelt een beetje als je lucht koopt; het is niet tastbaar.

 10. Tja, ik ben nog steeds van de echte boeken… Als we vaker zouden gaan vliegen dan zou ik er wel eentje aanschaffen maar anders hoeft het voor mij nog niet, ik zou toch te veel het gevoel hebben dat ik weer met een apparaat in de weer ben…

 11. Ik ben nog steeds huiverig voor de e reader. Het idee van een heerlijk boek in je handen dat lekker ruikt en er goed uitziet, houdt me toch bij het punt dat ik er geen koop. Maar voor op vakantie is het inderdaad ideaal. X

 12. Ik heb de e-reader een aantal jaar geleden als kerstcadeau van mijn werkgever gehad. Eerst gebruikte ik ‘m niet veel en mijn zusje was de eerste die ‘m mee op vakantie nam. Makkelijker dan een stapel zware boeken meenemen het vliegtuig in. Toen ik na een operatie veel op bed lag was de e-reader een uitkomst. Je kunt namelijk op je zij liggen zonder dat je het zware deel van je boek hoeft tegen te houden. Tegenwoordig gebruik ik de e-reader niet veel meer, maar er staan inmiddels al ruim honderd digitale boeken op me te wachten.

 13. Hij ziet er wel prachtig uit moet ik zeggen! Maar het grootste nadeel? Wat jij in je conclusie al schrijft, hij kan nooit al die prachtige boeken vervangen en ik ben blij dat te horen!! De kasten moeten toch gevuld worden;)!?

 14. Hihi, ik had ook echt precies hetzelfde als wat jij hebt. Uiteindelijk heb ik ook de Kobo aangeschaft en ik vind hem inderdaad ook af en toe erg langzaam. Maar je kan er wel lekker veel boeken op zetten en hij lees wel erg prettig. Maar hij is inderdaad leuk voor erbij. Ik blijf fan van de papieren boeken 😉

 15. Ik was ook altijd sceptisch over e-readers en had er één van Sony, maar de Kobo Glo (die ik nu heb) is ge-wel-dig! Boeken blijven het beste maar soms lees ik een e-book i.v.m. ruimte (het hele huis is vol met mijn boeken) en geld..

 16. Ik zit er zo over te twijfelen om een e-reader te kopen, vooral omdat ik al een ipad heb waar je ook op kunt lezen, maar dan weer niet in de zon en omdat ik volgend jaar ga studeren vind ik het wel handig om iets te hebben voor in de bus of de trein (: deze e-reader klinkt ieder geval heel erg fijn!

 17. Het digitale boek zal het “echte” boek voorlopig nog niet helemaal vervangen. De bijzondere boeken willen mensen gewoon in de kast hebben staan. Maar voor veel andere boeken is een digitale versie vaak voldoende. Zeker nu de kwaliteit van de e-reader met een scherm van elektronische inkt zo goed is dat die het lezen van “echt” papier kan evenaren.

 18. Ik heb ook een Kobo en kan nu echt niet meer zonder, hoor! Vooral fijn op vakantie, maar inderdaad ook gewoon in de trein of auto of in bed bijvoorbeeld. Laatst moest ik voor school een “echt” boek lezen en moest toch weer even wennen, hoor. Want echte boeken kunnen ook dichtvallen en moet je dus eerst weer tien minuten op zoek naar de bladzijde waar je gebleven was hihi

 19. Goeie conclusie (en een hele mooie ereader!!) maar toch vind ik dat tijdens het reizen boeken ruilen, in hostels of winkeltjes, ook z’n charme heeft! Lees je uiteindelijk ook dingen waarvan je nooit had gedacht dat je ze zou lezen. Tenminste dat heb ik en ik vind het wel wat spannends hebben 🙂 en met ereaders ruilen… lijkt me niet zo slim 😉 dus ik blijf bij de boeken tijdens het reizen!

 20. Haha ik heb een tijdje terug ook naar een e-reader zitten kijken en voor op vakantie of zo lijkt hij me echt ideaal! Ik ben toen ook begonnen met een boek te lezen op mijn iPad, maar ik vond dat toch niks. Ik ben halverwege overgestapt naar het gewoon boek, maar ik moest echt opnieuw beginnen. Maar gewoon zo… Nee. Vaak zijn de boeken die ik lees maar een paar euro goedkoper als ebook, dus dan vind ik dat ook weer niet echt de moeite waard. En bij illegaal downloaden (sorry) ben ik van mening dat je de wat nieuwere boeken weer niet kunt vinden.

 21. Ik heb mijn ereader om dezelfde reden aangeschaft als jij.. toen ik destijds mijn koffer woog om op vakantie te gaan heb ik er heel wat boeken en tijdschriften uit moeten gooien. Ik heb zelf de Kobo touch, vergelijkbaar met de jouwe alleen dan dus zonder verlichting. Ben er erg blij mee en herken me helemaal in de positieve en negatieve punten die jij noemt. Maar ook ik blijf boeken sparen en lezen voor in mijn boekenkast! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *