9x mijn favoriete boeken van 2022

Na alle borrels, feestdagen en heel veel etentjes is het tijd voor een nieuw jaar. En ik kijk zo uit naar 2023! Het is het jaar waarin we verhuizen naar een nieuwbouwhuis, met hopelijk veel mooie reizen en waarin ik weer heerlijk kan lezen. Om nog even terug te blikken op het vorige jaar, vind je in dit artikel mijn favoriete boeken van 2022!

In 2022 las ik 80 boeken. Voor mij is dit echt een recordaantal. Dit kwam deels doordat ik luisterboeken ontdekt heb, maar ook omdat ik wat meer literatuur gelezen heb (en deze boeken hebben toch vaak minder pagina’s).

Daarnaast wilde ik ook weer een aantal boeken in het Engels lezen. Uiteindelijk las ik 4 boeken in het Engels uit. Verder las ik veel romans en heb ik horror even overgeslagen. Maar wat waren mijn favorieten? Bekijk hieronder mijn favoriete boeken van 2022!


Stephen King - Billy Summers

Stephen King – Billy Summers

Billy Summers is een huurmoordenaar, de beste die er is. Hij stelt wel één voorwaarde: Billy neemt alleen een klus aan als het doelwit echt een slechterik is. Die 500 pagina’s voelen misschien als veel, maar dit boek heb je zo uit. Aanrader!

Joël Dicker – Het boek van de Baltimores

Joël Dicker – Het boek van de Baltimores

Marcus wordt voortdurend door één vraag geplaagd: wat is er nu echt met de Baltimores gebeurd? Het boek van de Baltimores is weer een pareltje! Het is prachtig geschreven, emotioneel, heftig en mooi tegelijkertijd.

9x mijn favoriete boeken van 2022: T.J. Klune – Het weeshuis in de azuurblauwe zee

T.J. Klune – Het weeshuis in de azuurblauwe zee

Linus is maatschappelijk werker en krijgt de opdracht te onderzoeken of 6 jongeren, die in een weeshuis wonen, mogelijk een te groot gevaar voor de samenleving opleveren. Dit is een lief verhaal waar heel veel hoop vanaf straalt. 

Toshikazu Kawaguchi – Voordat de koffie koud wordt

Toshikazu Kawaguchi – Voordat de koffie koud wordt

In een steegje in Tokio zit al meer dan honderd jaar een café dat zorgvuldig gebrouwen koffie schenkt. Dit cafeetje biedt de klanten een unieke ervaring: de kans om terug in de tijd te reizen. Het is niet een spannend, eng of heftig boek. Maar het zit ‘m juist in de menselijkheid. Dit boek zit in mijn hart!

Kamila Shamsie – Huis in brand

De eens zo innige band tussen Isma en de jongere tweeling Aneeka en Parvaiz wordt zwaar op de proef gesteld als Parvaiz besluit in de voetsporen van hun overleden jihadi-vader te treden en verdwijnt. Huis in brand zal mij nog lang bijblijven. Het gaat over radicalisering en hoe dat een familie kan verwoesten.  

Meg Mason – Leed en lief

Leed en lief gaat over het leven zoals het is: het huwelijk, een kinderwens, vriendschap, verdriet en liefde. Zoals de omschrijving ook zegt: het is een trap in je buik en de troostende omhelzing daarna in één. Een boek dat heel erg past bij mijn leeftijd, waardoor het nog pijnlijker was om te lezen. En daar moet je tegen kunnen. Ik vond ‘m in ieder geval steengoed!

9x mijn favoriete boeken van 2022: Jessica van Geel - Truus van Lier

Jessica van Geel – Truus van Lier

Het opzienbarende verhaal van de Nederlandse verzetsheldin Truus van Lier. Als je iets met Utrecht hebt en meer over de Tweede Wereldoorlog wilt weten, dan moet je dit boek zeker lezen. Dit was mijn favoriete boek van 2022.

Eva Mozes Kor - De tweeling van Auschwitz

Eva Mozes Kor – De tweeling van Auschwitz

Eva Mozes en haar tweelingzus Miriam werden in Auschwitz onderworpen aan de mensonterende experimenten van dokter Mengele en wisten die hel te overleven. De tweeling van Auschwitz is Eva’s verhaal en maakt enorme indruk.

9x mijn favoriete boeken van 2022: Fredrik Backman - En elke ochtend wordt de weg naar huis steeds langer

Fredrik Backman – En elke ochtend wordt de weg naar huis steeds langer

Een verhaal over de strijd die een oude man levert om zijn geliefde herinneringen niet kwijt te raken, en van de pogingen van zijn familie om voor hem te zorgen terwijl ze tegelijkertijd ook al een beetje afscheid moeten nemen. Hartverscheurend om te lezen!


Dit waren mijn 9 favoriete boeken van 2022! Mijn leesdoel ligt dit jaar een stuk lager. In februari ga ik namelijk verhuizen waardoor ik weinig kan lezen de komende maanden. Mijn leesdoel zet ik dit jaar dus op: 40 boeken. Ik heb al heel wat mooie titels klaarliggen en kan niet wachten om deze boeken in ons nieuwe huis, in de zon of nog beter: aan een mooi strand te lezen!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *